-Beograd će naredne sedmice biti diplomatska prestonica Evrope zbog Ministarskog saveta OEBS-a, poručio je u jučerašnjem obraćanju novinarima u Kombank areni šef srpske diplomatije i predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju Ivica Dačić. Najavljujući taj skup, on je kazao da će pored više od 40 ministara spoljnih poslova biti prisutni i šefovi diplomatije Sjedinjenih Država, Rusije i Evropske unije – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini.

Dačić je istakao da će tokom trajanja konferencije, 3. i 4. decembra, stepen bezbednosti biti na najvišem mogućem nivou, imajući u vidu aktuelnu situaciju, kao i da će teme skupa biti, između ostalog, borba protiv terorizma i migrantska kriza.

– Strani zvaničnici imaće susrete i sa najvišim rukovodstvom Srbije, predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Ovo je dobra prilika da se Srbija pokaže u lepom svetlu, za razliku od prethodnih godina. Skup ima izuzetno veliki značaj za Srbiju i predstavlja završni događaj našeg predsedavanja OEBS-u. Srbija je pokazala da može da upravlja u veoma teškoj godini, kad je OEBS suočen sa brojnim izazovima i da može na objektivan način da pomogne u rešavanju konflikata, naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primaće visoke zvaničnike i ministre spoljnih poslova država učesnica skupa u svom kabinetu u Palati Srbija, rečeno je Danasu u kabinetu Nikolića. Kako nam je rečeno, u toku su dogovori sa kojim zvaničnicima će se predsednik Srbije videti tokom konferencije OEBS. „Predsednik će se, svakako, truditi da se vidi sa svim zvaničnicima koji budu tražili susret sa njim“, rekli su sagovornici Danasa.

Dačić je potvrdio da će se tokom Ministarskog saveta na bilateralnom nivou sresti i ministri spoljnih poslova Turske i Rusije, Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov, „u situaciji kada nema zvanične komunikacije među njima“. Podsetimo, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini dogovorila se u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije da će održati sastanak sa njim na marginama skupa u Beogradu, kako bi razmotrili aktuelne događaje i borbu protiv terorizma.

Ministar Dačić juče je zajedno sa novinarima beogradskih redakcija obišao i prostor gde će se održati konferencija u beogradskoj Areni, i sam fotografisao pripreme.

Dačić je rekao da je Arena pretprela značajne izmene i pretvorila se u konferencijski centar, za više od hiljadu članova delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova. Tim povodom u Areni izgrađeno je 10 improvizovanih sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, a preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju. „Zemlja domaćin snosi sve troškove organizacije, koji su u slučaju Srbije planirani budžetom za 2015, u iznosu od 360 miliona dinara“, naveo je Dačić.

Dodao je i da Sekretarijat OEBS obezbeđuje finansijsku pomoć zemlji domaćinu u iznosu od 500.000 evra koje se moraju namenski potrošiti isključivo za troškove organizacije i moraju se opravdati. Dačić je ispričao i da otkazivanje skupa iz bezbednosnih razloga nije bilo razmatrano, jer je odluka o tome u nadležnosti Saveta, o čemu se odlučuje konsenzusom. „Ovo je najkomplikovaniji skup za organizatore, jer zahteva ispunjavanje opsežnih i od strane sekretarijata OEBS veoma preciznih uslova“, rekao je Dačić. Saopštio je i da su sale za sastanke opremljene potrebnom audio i vizuelnom tehnikom – 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video-projektora, 130 televizora – kao i 29 prevodilačkih kabina na šest zvaničnih jezika. Takođe, na drugom i četvrtom nivou Arene napravljeno je više od sto kancelarija, a u radne kancelarije preuređene su i lože. Za praćenje skupa akreditovano 115 redakcija sa više od 500 predstavnika medija.

Smeštaj i hrana

Prema najavama, očekuje se učestvovanje 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera. Za smeštaj gostiju koristiće se usluge 19 hotela koje će platiti sami delegati, dok smeštaj šefa delegacije obezbeđuje Srbija kao zemlja domaćin. Obaveza Srbije je i da obezbedi ishranu za učesnike, odnosno oko 2.000 obroka za pet dana.

Prevoz

Za skup su obezbeđene brojne donacije kao što su besplatno korišćenje za prevoz šefova delegacija 40 vozila marke „BMW“ visoke klase. Ukupno 75 limuzina visoke klase, deo iz donacija, deo iz parka državnih organa Vlade Srbije, prevoziće strane zvaničnike. Od tog broja pet vozila su blindirana za prevoz štićenih ličnosti. Učesnike delegacija prevoziće i autobusi Laste i GSP. Nabavljeno je i140 smart televizora marke „samsung“ od Republike Koreje, gorivo od Naftne industrije Srbije i drugih preduzeća….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari