Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Albanije Ivice Dačića i Ditmira Bušatija, koji organizuje italijanski šef diplomatije Paolo Đentiloni danas u Rimu, biće osenčen i neprijatnim temama, pogotovo jer se dvojica ministara sastaju nedugo posle demarša koji je Srbija uputila Albaniji zbog projektovanja zastave velike Albanije na za zgradi albanske vlade tokom novogodišnjih praznika.

Da će biti neprijatnih tema, juče je potvrdio i Dačić, rekavši da će se na sastanku sa šefovima diplomatije Italije i Albanije razgovarati i o neprijatnim temama u cilju normalizacije odnosa i smirivanja situacije. Na pitanje novinara koje bi to teme mogle biti, on je rekao da se one odnose na „incidente koji su se dogodili, demarše koje smo upućivali jedni drugima“.

„Prihvatio sam predlog Italije. Ovo je korisna inicijativa i mi je pozdravljamo“, rekao je Dačić i podsetio da to neće biti prvi put da razgovara sa albanskim kolegom jer su oni imali prilike da se, kako je kazao, vide najmanje 20 puta za manje od godinu dana.

Prema Dačićevoj oceni, odnosi Srbije i Albanije idu uzlaznim smerom. On kaže da treba izbegavati situacije koje „nas vraćaju u prošlost“ i da se treba zajednički okrenuti budućnosti i zajedničkom evropskom putu. „Naravno, razgovaraćemo verovatno i o neprijatnim temama, ali to je sastavni deo spoljne politike. Treba tražiti ono u čemu se slažemo, a dovoljno znamo u čemu se ne slažemo“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u Rimu će biti razgovora pre svega o naporima koji se preduzimaju u cilju stabilnosti čitavog regiona.

„Tema će svakako biti želja Italije da potpomogne dobre odnose Srbije i Albanije zato što Italija ima dobre odnose sa obe zemlje“, rekao je Dačić novinarima pošto mu je kineski ambasador u Beogradu Li Mančang uručio donaciju te zemlje. On je rekao da će iskoristiti priliku da u Rimu razgovara i o bilateralnim odnosima sa italijanskim kolegom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari