Unutar vladinih krugova u Beogradu juče je prostrujala informacija da bi premijer Ivica Dačić danas u Briselu trebalo da se sretne s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem. Susret bi, navodno, bio iza strogo zatvorenih vrata. Ipak, potvrdu ove vesti nismo uspeli da dobijemo ni u Beogradu, niti u Briselu i Prištini.


„Dačić će u petak u Briselu sresti visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i Hašima Tačija. Neće se s Tačijem rukovati i slikati, ali pregovori počinju“, rekao je Danasu jedan visoki zvaničnik Vlade Srbije.

Izvori našeg lista iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića su, međutim, negirali da bi do susreta Dačić-Tači danas moglo da dođe. „Nemamo takvo saznanje, a bilo bi u najmanju ruku čudno da premijer ide da se vidi s Tačijem a da o tome ne obavesti predsednika. Uostalom, još nemamo državnu platformu o Kosovu, pa ne znamo ni o čemu bi razgovarali“, rečeno nam je na Andrićevom vencu. Iz pres službe Eštonove juče je saopšteno da će visoka predstavnica EU razgovarati danas sa Dačićem i Tačijem kako bi se podstakao dijalog Beograda i Prištine u kome EU posreduje. Maja Kocijančić, portparolka Ketrin Ešton, juče nije mogla da potvrdi Danasu da li će se Dačić i Tači sresti u Briselu, dok se u agencijskim izveštajima nezvanično tvrdi da će oni imati odvojene susreta s Eštonovom.

Ivica Dačić je juče izjavio da će danas biti u Briselu s Eštonovom, kako bi razgovarali o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine ili o početku novog pregovaračkog procesa. „Spremni smo na razgovore s predstavnicima EU, privremenim institucijama u Prištini, ali insistiramo na tome da nema tajnih sastanaka. Ne želim ništa da krijem, sve što radimo, radićemo javno“, istakao je Dačić.

Prema saznanjima Danasa, u Briselu bi posle današnjeg sastanka trebalo da ostane deo Dačićeve i Tačijeve delegacije koje će, navodno, početkom sledeće sedmice razgovarati o predstojećim pregovorima. Tačijeva vlada je, pred put u Brisel, juče u Skupštini Kosova uspela da „progura“ rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari