Insistiranjem na ulasku URS u vladu lider SPS Ivica Dačić, kao iskusan političar, želi sebi da ojača poziciju, tako što će s Mlađanom Dinkićem napraviti kontratežu demokratama, koji bi uz sebe imali LDP. S druge strane, njegove izjave da bi mu se „možda više isplatilo da bude premijer u nekoj drugoj kombinaciji“, u kojoj ne bi bila DS nego SNS, ukazuju na to da su razgovori o vladi s demokratama zapali u krizu.

To su sve Dačićeva upozorenja demokratama, ali i deo pomalo uvrnutog političkog humora, kojem je vođa socijalista sklon, smatraju sagovornici Danasa politički analitičari Ognjen Pribićević i Slobodan Antonić. Oni su, međutim, saglasni s Dačićevim stavom da je bolje napraviti širu koaliciju, u kojoj opstanak vlade ne bi zavisio od jednog partnera.

Pribićević dodaje da predsednik SPS, promovisanjem URS kao opcije koja će biti kontrateža DS i LDP, sebe želi da zaštiti.

„Dačić misli da će ulaskom URS smanjiti potencijal LDP da ključno utiče na vladu. Njemu su i LDP i URS podjednako ideološki udaljeni, jer su liberali, ali mu URS odgovara jer ne pretenduje na ministarstva koja on smatra bitnim, već na ekonomske poslove. Ulaskom Dinkića u vladu dobio bi snažnog saveznika i jak balans prema demokratama i Tadiću. To je strateško pozicioniranje jer, kako sada stvari stoje, teško se može očekivati da DS i URS dobro sarađuju. Šta se krije iza toga, da li SPS namerava da s neki drugim pravi koaliciju, teško je oceniti. Mislim da je Dačić ipak suštinski zainteresovan za saradnju s Tadićem i da će iscrpiti sve mogućnosti da do koalicije s demokratama dođe. Ako to ne uspe, imaćemo vladajuću koaliciju SNS, SPS i URS“, objašnjava Pribićević za Danas.

Slobodan Antonić navodi da mu je jasna racionalna računica Dačića da je bolje imati širu koaliciju nego onu koja bi u Skupštini imala 126 poslanika i u kojoj bi svaki poslanik, i to sa slobodnim mandatom, mogao da ucenjuje vladu.

„Čak i većina od 138 mandata ne garantuje da LDP sa svojih 19 glasova ne može da obori vladu. Dačićeva logika je ispravna sa stanovišta stabilnosti vlade, jer jedan partner ne bi mogao da je obori, nego bi o tome morala da se dogovore dva partnera, što otežava svaki pokušaj destrukcije“, ističe Antonić.

On navodi da ostaje zbunjujuća činjenica da DS toliko radikalno odbija Dinkića.

„Vidimo aferu koja je ovih dana lansirana u vezi s Mobtelom i Dinkićem. To može biti slučajno, a možda i nije, jer je plasiranje takvih priča još jedan način da se on eliminiše kao potencijalni partner. Ako racionalno razmišljamo, vlada koja mora da donosi nepopularne mere prema širem krugu stanovništva od kojeg se traži žrtva, mora da ima nešto što će stanovništvu da se dopadne, a ništa bolje nije nego kad se uhapsi neko ko je navodno pravio velike pronevere ili zloupotrebe. Onda se postavlja pitanje ko će biti taj žrtveni jarac, a potpuno je jasno da to ne može biti niko blizak DS ili SPS. Ostaje vam neko blizak G17 ili čak iz vrha G17. Možda oni razmišljaju da neko iz tog kruga može biti kandidat za hapšenje, pa ne žele da prave vladu s nekim ko sutra može da se protivi takvoj akciji“, procenjuje Antonić.

Na pitanje Danasa kako je moguće da Dačić, ministar policije, to ne zna, a želi URS u vladi, Antonić odgovara da tu možda postoje uzajamni dogovori o zaštiti, ali da se o tome može samo spekulisati i da ostaje nejasno zašto se u vladu gura neko koga glavni partner neće.

Na pitanje zašto Dačić kao nešto vrlo izvesno predstavlja mogućnost da LDP obori vladu, sagovornici Danasa su saglasni da on zbog svojih konzervativnih birača sada mora da „zategne“ odnose sa Čedomirom Jovanovićem, jer će sutra s njim biti u koaliciji.

„A da ja budem premijer?“

U izjavi novinarima pre razgovora s Borisom Tadićem u centrali DS, lider socijalista Ivica Dačić zapretio je da će početi razgovore o novoj vladi sa SNS ako se pokaže da je nemoguće napraviti parlamentarnu većinu s demokratama. Dačić je novinarima u Beogradu rekao da više „ne postoji priča da podrškom Tadiću podržavate proevropsku vladu“, jer je očigledno da je i Nikolić prihvatljiv za EU. „Ispada da se pamte samo oni koji obavljaju visoke funkcije. Meni bi se možda više isplatilo da budem premijer u nekoj drugoj kombinaciji nego da podržavam nešto za šta ovde kažu da je proevropski, a s druge strane Nikoliću i Evropljani i Amerikanci odaju počast“, javno se preispitivao Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari