DS ima još pet dana da sa SPS i URS, koji su juče postigli sporazum o zajedničkom političkom bloku, dogovori programska i kadrovska rešenja u novoj Vladi Srbije, ili će se Ivica Dačić i Mlađan Dinkić i zvanično okrenuti naprednjacima, koji su u neformalnim pregovorima već pristali na sve njihove zahteve.

Lider demokrata Boris Tadić nameravao je da danas od predsednika Republike Tomislava Nikolića zatraži mandat za sastavljanje vlade, ali minimalne su šanse da će se to dogoditi, nakon što su Dačić i Dinkić do maksimuma podigli uloge, ne ustručavajući se da javno kritikuju DS i okupe se oko politike koja bi mogla da ugrozi proklamovani cilj demokrata da Srbija do kraja godine dobije datum početka pregovora o pristupanju EU. S druge strane, pozicije DS i LDP su u najvećoj meri usaglašene u stalnim kontaktima Tadića i Čedomira Jovanovića. Po svemu sudeći, formiranje nove srpske vlade nalazi se u dramatično kriznoj fazi, a rasplet, najavljivan za sinoć ili danas, moraće još da sačeka.

Ovo su činjenice i procene do kojih je Danas došao u kontaktu sa visokim funkcionerima DS, URS i LDP nakon jučerašnjeg sastanka Dačića i Dinkića sa saradnicima i konferencije za novinare koju su potom održali. Naši sagovornici, kao i izvori iz SNS, potvrđuju informaciju koju smo objavili proteklog vikenda – naprednjaci, socijalisti i „regioni“ nalaze se na korak do konačnog dogovora o postizbornoj koaliciji, a jedino što ih je sprečilo da to i formalizuju je „preokret“ koji je Predsedništvo DS napravilo u petak kasno po podne, pristavši da u aranžman za vladu uključi URS i Dinkića.

„Naprednjaci su se saglasili sa svim Dačićevim i Dinkićevim zahtevima, uključujući to da lider SPS bude premijer, a da URS dobije ekonomiju i finansije kao jedno ministarstvo s Dinkićem na čelu, zatim resor lokalne samouprave i regionalnog razvoja, Zoran Stanković kao ministar bez portfelja, plus čelna mesta u Fondu za razvoj, SIEPA, Komercijalnoj banci. DS im to sve nikada neće dati“, kaže za Danas izvor iz vrha demokrata.

Naš sagovornik potvrđuje da je DS razmatrala opciju cepanja koalicija URS i SPS-PUPS-JS, ali da nakon stava Predsedništva stranke od petka to više nije u igri. Ipak, demokrate računaju na to da Dinkićevi prvi saradnici, poput Veroljuba Stevanovića i Maje Gojković, kao i Dačićevi partneri Jovan Krkobabić i pogotovo Dragan Marković Palma nisu spremni na paktiranje sa SNS, te da još postoje velike šanse da oforme vladu.

Situacija bi trebalo da se raščisti najkasnije do petka, kada se Tomislav Nikolić vraća sa samita o održivom razvoju u Rio de Žaneiru, na koji putuje sutra. Ili će njegova prva obaveza po povratku u Beograd biti da Tadiću da mandat za sastavljanje Vlade Srbije ili će koalicija SNS-SPS-URS postati realnost.

Za to vreme, Boris Tadić i Čedomir Jovanović su usaglasili pozicije i sada praktično nastupaju kao jedinstven blok nasuprot Dačiću i Dinkiću. Lidere DS i LDP, kako su potvrdili u svakodnevnim kontaktima, najviše brine to što sve tvrđa nacionalna pozicija SPS može da ugrozi brzo dobijanje datuma početka pregovora sa EU, rečeno je Danasu u tim strankama. U vezi sa skorim dogovorom o vladajućoj koaliciji posebno je skeptičan Jovanović, koji insistira na „nedvosmisleno evropskoj politici“ i ispunjavanju svih kriterijuma EU u vezi s Kosovom, te, kako kažu u LDP, ne namerava da bude statista u vladi u koju bi ušao.

– Ne znam da li smo bliži formiranju vlade nego što smo bili, ali ću pogrešiti kako god da odlučim, jer to neće biti naša vlada, koju bi vodili socijalisti – izjavio je Ivica Dačić, lider SPS, nakon jučerašnje pregovaračke runde o vladi sa Mlađanom Dinkićem, čelnikom URS. „Sa naprednjacima nemamo nikakve kontakte i danas nismo razgovarali o tome da li sa nekim hoćemo ili nećemo, već da li možemo ili ne možemo“, dodao je Dačić.

Razgovori vođeni u sedištu SPS na Studentskom trgu trajali su oko dva sata, nakon čega su se lideri obratili novinarima.

– Mi smo za promene, jer nema više podele na proevropske i antievropske snage – rekao je Dinkić, kao i to da nije zadovoljan kako je stranka mandatara DS Borisa Tadića u protekle četiri godine vodila javne finansije. Dinkić je naveo i da nije spreman da sa tim ljudima ponovo radi u vladi, zbog čega bi trebalo videti da li DS planira da nastavi kontinuitet stare vlade u unutrašnjoj politici ili nešto da promeni.

U razgovarali su učestovali na strani leve koalicije još Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma, a URS su sem Dinkića, zastupali Suzana Grubješić, Veroljub Stevanović i Boško Ničić.

Šta je dogovoreno

Ivica Dačić je najavio da će koalicija oko socijalista nastaviti da vodi razgovore sa DS, ali i da će razgovarati sa drugim političkim faktorima, ukoliko ne bude moglo da se dođe do parlamentarne većine, pošto novi izbori nisu rešenje. On je naveo i da je dogovorena saradnja leve i koalicije oko URS, te da će one, prilikom formiranja parlamentarne većine, zastupati zajedničke političke stavove (o ekonomskoj i socijalnoj politici, pitanju Kosova, Republike Srpske, evropskih integracija…) „Očekujem da kandidat za mandatara do ponedeljka pronađe i odredi parlamentarnu većinu, to je moja nada i moje očekivanje“, rekao je Jovan Krkobabić, pre sastanka.

Sve aktivniji spoljni interesi

U sastavljanje vlade uključeni su razni interesi sa strane – tajkunski, kriminalni, diplomatski… Zapadne zemlje nemaju potpuno usaglašenu poziciju oko „poželjnih“ stranaka, čak se i igre Brisela, Amerikanaca i Britanaca razlikuju. Ambasade su posebno aktivnu ulogu imale u petak, gde su jedni bili za ozvaničenje dogovora o vladi sa SNS na čelu, a drugi su „ohrabrivali“ Tadića da pristane na URS. Ono što je zajednički imenitelj zapadnih faktora je da srpske vlada treba da bude „kooperativna“ oko Kosova, kažu diplomatski izvori Danasa. S druge strane, Rusi žele vladu bez DS.

Vučić: Naprednjaci nisu problem

„Sada je svim građanima Srbije potpuno jasno da SNS ne snosi apsolutno ni najmanju krivicu za ovoliko čekanje i odugovlačenje oko formiranja nove vlade“ rekao je lider SNS Aleksandar Vučić komentarišući ishod sastanka koalicije SPS-PUPS-JS sa URS-om. „Mi nikoga nizašta da molimo nećemo, ali smatramo da bi vlada SNS i potencijalnih koalicionih partnera bila najbolje rešenje za građane Srbije, a svako drugi koji želi da nadje svoju političku sreću na drugoj strani to uvek može da uradi i naprednjaci mu nikada nikakav problem neće praviti“ poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari