Ovo je bio poslednji trenutak da se susret premijera Dačića i Milanovića ostvari. Ne sme se nastaviti stanje nategnutih i napetih odnosa Zagreba i Beograda. Biće dovoljno da sastanak predsednika dveju vlada bude konstruktivan, da se prekine zastoj u saradnji i definiše redosled narednih koraka – kaže za Danas Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Hrvatskom Saboru, povodom prvog zvaničnog susreta premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića danas u Beogradu.

  • Kada bi onda predsednici Tomislav Nikolić i Ivo Josipović mogli da se sretnu?

– Treba raditi da do tog susreta dođe, kako bi se, u prvom redu, prekinuli polemički tonovi koji se mogu čuti, a potom i otvorio dijalog. Ne mogu Srbija i Hrvatska da budu taoci uzajamnih percepcija dvojice predsednika. Takođe, potrebno je omogućiti da predsednici imaju ozbiljniju i snažniju regionalnu inicijativu, jer je to potrebno i Srbiji i Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji.

  • Da li je možda sve ono što su postigli predsednik Josipović i bivši predsednik Srbije Boris Tadić „palo u vodu“?

– Nije palo u vodu. Ono što je postignuto je zadržano, ali ono što je narušeno su dobra atmosfera i komunikacija. To je potrebno obnoviti. Ne na identičan način, već na način predsednika Josipovića i Nikolića.

  • Premijer Dačić je nedavno rekao da bi Zapadni Balkan trebalo da osnuje „balkanski savet“ kao vid saradnje. Šta mislite o tome?

– Podržavam zamisao premijera Dačića, ali bismo se morali čuvati velikih naziva. Ima prostora i ima potrebe i Dačićeva ideja ohrabruje sve one koji misle da je potrebno krenuti u takvu saradnju.

  • Kakav je trenutno vaš odnos s predsednikom Josipovićem?

– Sreli smo se na prijemu koji je organizovao povodom novogodišnjih praznika i međunarodnih priznanja Republike Hrvatske. Verujem u to da predsednik Josipović želi razvijati sa srpskom zajednicom i njenim institucijama odnose koji će biti u interesu zajednice, Hrvatske i u skladu s njegovim mandatom kao predsednika RH.

Ivica Dačić i Vesna Pusić o današnjem susretu

Sastanak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem neće biti istorijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić, precizirajući da će njih dvojica održati „tet-a-tet“ susret, a biće organizovan i radni ručak dveju delegacija. „Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj, srpskoj i evropskoj javnosti o mogućnosti rešavanja problema kroz kvalitetnu regionalnu saradnju, a ne kroz konfrontaciju“, izjavila je povodom današnjeg sastanka ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari