Zajednica srpskih opština je oblik udruživanja i ne može biti nevladina organizacija. Jedino što su prištinske vlasti uvek isticale kao važno jeste da Srbi na Kosovu ne mogu da budu organizovani po principu Republike Srpske – izjavio je juče u Prištini šef srpske diplomatije Ivica Dačić posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova i transporta balkanskih država „Zapadni Balkan 6“, kome je prisustvovao i evropski komesar za susedske odnose i pregovore o proširenju Johanes Han.

Uoči jučerašnje konferencije Vlada Kosova objavila je Izveštaj o sprovođenju Briselskog sporazuma u kome je optužila Beograd za kršenje dogovora iz Brisela. Iako je prethodnih dana više ministara u Vladi Srbije žestoko reagovalo na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je u Tirani početkom nedelje potpisivanjem sporazuma o saradnji Albanije i Kosova „ostvareno nacionalno ujedinjenje Albanaca preko EU“, Dačić je juče ovim povodom ocenio da „treba izbegavati izjave koje vode korak unazad od krucijalnih stvari“.

– Ta teza o nacionalnom ujedinjenju je namenjena biračkom telu. Svaki narod koji uđe u EU može to da kaže, ali čemu to vodi? Ne smemo da dozvolimo sindrom drona, da to utiče na stvari koje su od istorijskog značaja kao što je poseta albanskog premijera Beogradu i objedinjavanje svih naših projekata i njihovo zajedničko iznošenje EU – poručio je Dačić.

Na jučerašnjem skupu u Prištini Johanes Han je najavio da će EU izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana. On je rekao da će već u 2015. biti dostupno sto miliona evra iz IPA fondova, kao grant investicija.

– Mi ćemo 21. aprila u Briselu ugostiti premijere zemalja regiona kako bismo dobili saglasnost na tom nivou, a zatim će u avgustu u Beču biti zvanično predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj Zapadnog Balkana i unapređenje transporta, drumskog i železničkog prevoza. Projekti su najbolja garancija za povezivanje ljudi na Balkanu i njihovo pomirenje – naglasio je Han.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc je preko video-linka učesnicima skupa u Prištini poručila da je Zapadni Balkan najvažniji region za prekograničnu saradnju u EU. Zajedno sa Dačićem u Prištini, na trećem regionalnom ministarskom skupu ispred Vlade Srbije bila je i Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

DSS osudila je juče učešće srpskih ministara na skupu „Zapadni Balkan 6“ u Prištini, na kome „samoproglašeno Kosovo uz saglasnost Srbije učestvuje kao nezavisna država“.

Konkurs za sudije

Sudski Savet Kosova objavio je juče konkurs za 48 sudija „nevećinskih zajednica na Kosovu“. Konkurs je otvoren do 25. maja, a uslovi su da kandidati budu građani Kosova, da imaju najmanje 25 godina starosti, važeću univerzitetsku diploma iz oblasti prava priznatu po zakonima Kosova, položen pravosudni ispit, kao i položen ispit za sudiju u skladu sa Zakonom o Sudskom institutu, ukoliko već nisu radili u kosovskom pravosudnom sistemu. Takođe se traži i da ispunjavaju etičke uslove – imaju visok profesionalni ugled i moralni integritet, da nisu kažnjavani za krivična dela i da imaju najmanje tri godine pravnog radnog iskustva.

Bez „republike“?

Prištinski mediji juče su uredno zabeležili da je šef kosovske diplomatije i zamenik premijera u pozdravnom govoru „14 puta pomenuo Kosovo, a da nijednom nije upotrebio reč republika“. Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je izostavio „republiku“, Tači je rekao da je taj termin pomenuo bar jednom. Prištinski mediji su zapazili i da je Ivica Dačić sve vreme – tokom Tačijevog obraćanja i na zajedničkoj fotografiji sa skupa držao ruku „na kragni košulje i kravati“, što je protumačeno kao da mu je bilo „neprijatno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari