Srpski premijer Ivica Dačić je nesumnjivo bio miljenik ruskih vlasti kada je u julu 2012. formirao Vladu, ali situacija se u međuvremenu izmenila, pre svega zbog njegove spremnosti na ustupke u pregovaračkom procesu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, ocenjuju za Danas stručnjaci za odnose Beograda i Moskve.

Prema njihovom mišljenju, jasno je da je Rusija očekivala od Dačića da zauzme čvrst stav u briselskim razgovorima, „a ne da se ponaša po meri Zapada“.

Aleksandra Godfroa, dopisnica TV B92 iz Moskve, kaže za Danas da ruski zvaničnici i mediji trenutno javno ne komentarišu poteze predsednika Vlade Srbije, pa je teško precizno oceniti kakav je njegov rejting u toj državi.

– Ruski mediji ne pominju ni Dačića ni Vladu Srbije. Poslednje pominjanje, i to samo u izveštajima novinskih agencija, bilo je prošlog meseca, kada je objavljena vest o potpisivanju ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica – navodi Godfroa.

Luka Zanoni, glavni i odgovorni urednik italijanskog portala Opservatorijum Balkana i Kavkaza, ocenjuje za Danas da je na početku premijerskog mandata „Dačić bio alergičan na izjave zvaničnika iz EU“, što više nije slučaj.

– Danas se stiče utisak da je srpski premijer naklonjeniji Zapadu nego pre formiranja aktuelne vlade, valjda zato što mu je cilj da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU. Što se tiče Rusije, ona je potrebna Srbiji zbog investicija, ali polako uviđamo da nije usamljena u tom domenu, jer se sada kao investitori pojavljuju i Arapi i povećava se uloga Azerbejdžana – smatra Zanoni.

Prema mišljenju ovog sagovornika Danasa, Rusija može da ima korist od evropske perspektive Srbije, jer tako i ona „stavlja nogu u EU“.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka iz Beograda, ocenjuje za Danas da ponašanje srpskog premijera „izaziva određeni stepen nepoverenja u Moskvi, iako to, za sada, nije javno ispoljeno na ruskoj političkoj sceni“.

– Poznato je da su SPS i njen lider Dačić uvek bili u bliskim odnosima s Rusijom, a vlada čiji je premijer s blagonaklonošću je dočekana u toj državi. Međutim, nastojanja premijera da reši otvorena pitanja s Kosovom, uglavnom obazirući se na želje Zapada, nisu po volji Moskvi. Mada ono što Dačić radi deluje kao veliki otklon od Rusije, ne treba isključiti ni mogućnost da su njegovi potezi u koordinaciji s Rusima – ukazuje Stanojlovićeva.

Dragomir Anđelković, istoričar i analitičar, kaže za Danas da Dačićeva spremnost da ubrza pregovarački proces s Prištinom Rusija tumači kao popuštanje Srbije zahtevima zapadnih sila.

– Moskva je od srpskog premijera očekivala znatno čvršću politiku, ali njegova spremnost na ustupke u dijalogu s Tačijem dovodi Ruse u nelagodan položaj, budući da popustljivost nije u skladu s njihovim opredeljenjem da se blokira nezavisnost Kosova. Ubrzavanje briselskog procesa i Dačićeve izjave, kao što je ona o mogućnosti da Kosovo dobije stolicu u UN, svakako izazivaju negativna osećanja kod ruskih zvaničnika – smatra Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, uprkos takvom razmimoilaženju u političkim stavovima, ekonomska saradnja s Rusijom nije dovedena u pitanje, odnosno „nema klipova u točkovima“.

– Rusima je trenutno prioritet završetak Južnog toka, zbog čega će privredne veze sa Srbijom biti očuvane, ali značajno je reći i da ekonomska saradnja dve države nije intenzivirana u proteklih sedam meseci – komentariše Anđelković.

„Iznenađenje za Kremlj“

Londonski Ekonomist nedavno je ocenio da ponašanje Ivica Dačića predstavlja iznenađenje za svet, uključujući ruske lidere, „koji su likovali kada je on postao premijer“. „Dačić, nekadašnji portparol Slobodana Miloševića, srpskog ratnog vođe, ponaša se pomiriteljski, što je neočekivano i što izaziva gnev nacionalista i Srpske pravoslavne crkve. Dačić, zapravo, prilično hrabro govori Srbima da je Kosovo izgubljeno i da je potrebno postići dogovor koji osigurava najbolju moguću budućnost za kosovske Srbe“, objavio je Ekonomist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari