Sastanak ministara spoljnih poslova i ekonomije iz regiona, u okviru berlinskog procesa, održaće se u Prištini poslednje nedelje marta, saznaje Danas od izvora u Prištini. Tada se, prema rečima izvora našeg lista, očekuje prva poseta Kosovu Ivice Dačića kao šefa srpske diplomatije , kao i ministra privrede Željka Sertića. Sastanak će, kao i prethodna dva u Berlinu i Beogradu, biti organizovan po gimnih formuli, odnosno bez isticanja državnih simbola.

Prvi regionalni sastanak ministara održan je u Berlinu, koji je organizovala nemačka kancelarka Angela Merkel, dok je drugi sastanak održan u oktobru u Beogradu ocenjen kao istorijski. Ministri spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana i visoki zvaničnici Evropske komisije sastali su se tada u Beogradu s ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne investicije u region.

Na sastanku u Beogradu su učestvovali predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova, potpredsednik Evropske komisije Jirki Karainen, komesar za proširenje EU Štefan File, specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio, kao i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović. Na skupu, organizovanom u beogradskom hotelu „Metropol“, prvi put su učestvovali i ministri u vladi Kosova Enver Hodžaj i Fadilj Ismailji.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je tada predložio da se sledeći sastanak održi u Prištini, ali da o tome još nije doneta odluka. Sastanak nije održan ranije, jer je proces formiranja nove kosovske vlade potrajao posle izbora. Novi ministar spoljnih poslova Hašim Tači biće domaćin regionalnog sastanka u martu u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari