Premijer Ivica Dačić nije imao ustavnu i zakonsku obavezu da ode kod predsednika države Tomislava Nikolića kako bi ga obavestio o svom predlogu da Vlada nastavi rad bez URS, tvrde sagovornici Danasa.

Ipak, oni imaju različito gledište o tome šta je bio glavni motiv Dačića da preduzme takav korak. U SPS-u juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na to koji je bio motiv premijera da o rekonstrukciji Vlade obavesti predsednika Nikolića.

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, komentariše za Danas da razgovore na Andrićevom vencu treba posmatrati kao deo „političkog igrokaza naprednjaka i socijalista, osmišljenog u cilju eliminisanja URS iz Vlade“.

„Mislim da su se SNS i SPS i ranije dogovorili da na taktički način pokažu vrata URS, ali da ih je Dinkić iznenadio kada je pristao na lomljenje Ministarstva privrede i finansija i druge ustupke. Njemu je kobajagi ponuđeno da ostane u Vladi, jer su naprednjaci i socijalisti zaključili da im Dinkić ne treba, za razliku od prošle godine, kada je formirana Vlada. Lider URS je tada imao auru evropejca, što nije bio slučaj sa Dačićem i Vučićem“, smatra Goati.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Krstić objašnjava za Danas da premijer Dačić nije imao nikakvu ustavnu ni zakonsku dužnost da obavesti predsednika Republike o promenama u Vladi, niti je to uobičajena praksa u parlamentarnim sistemima. On navodi da je Vlada Srbije odgovorna pred skupštinom koja izglasava eventualne promene u Vladi, ali ne i predsedniku Srbije. Prema njegovim rečima, odlazak Dačića kod Nikolića da ga obavesti o odluci da ne želi više URS u Vladi predstavlja „politički marketing“.

S druge strane, Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Union, kaže za Danas da iako to „u principu nije bila Dačićeva pravna obaveza, red je nalagao da o značajnom događaju obavesti Nikolića, koji mu je prošle godine i dao mandat za sastav Vlade“.

„Premijer nije učinio ništa neuobičajeno, nužno je da postoji komunikacija između njega i predsednika države u takvim okolnostima, naročito kada je reč o krupnim promenama u Vladi“, ocenjuje Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari