Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je da je Srbija ponovo podržala Gorana Svilanovića za novi mandat generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju, pošto mu uskoro ističe prvi mandat na toj funkciji.

Dačić je, novinarima iz Srbije koji u Beču prate proces preuzimanja predsedavanja OEBS-u, rekao da su sve zemlje Zapadnog Balkana, sa čijim predstavnicima je jutros imao sastanak, rekli da i oni osećaju da su kroz Srbiju dobili predsedavanje OEBS-u. To je pokazatelj promenjenog visokog razumevanja u regionu.

Bili su zadovoljni što sam organizovao sastanak kako bismo zajednički artikulisali svoje interese, rekao je Dačić. On je napomenuo da Zapadni Balkan ostaje prioritet predsedavanja, kao i da je švajcarski predstavnik Žerar Studman njegov lični izaslanik za region. Imali smo sastanak i sa Volfgangom Išingerom oko panela eminentnih ličnosti koji čini 15 diplomata, rekao je Dačić i objasnio da bi oni trebalo da predlože poboljšanja u sistemu evropske bezbednosti i saradnje. Srbiju predstavlja Ivo Visković, a oni bi trebalo da se sastanu 7. februara u Minhenu, dodao je Dačić. On je, govoreći o Kosovu, rekao da pojedine zemlje, među kojima je i Albanija, spominju pitanje kosovskog učešća u OEBS-u, ali je to pitanje bespredmetno u organizaciji u kojoj se odluke donose konsenzusom.

Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, naglasio je Dačić i dodao da je Srbija spremna za političke razgovore sa Prištinom u Briselu, a ne u OEBS. Mi nismo protiv da predstavnici Kosova učestvuju u raznim ekspertskim grupama, ali ovde je reč o statusnom pitanju, koje je za nas suštinsko i mi ne možemo podržati prijem Kosova u OEBS, poručio je Dačić.

Ta tema nije ključna, niti suština svega ovoga i taj zahtev nije nikada formalno upućen i ne verujem da će to biti slučaj, barem za vreme našeg predsedavanja, rekao je Dačić.

On je u Beču razgovarao sa šefovima operacija na terenu i institucija ove organizacije o ključnim pitanjima u regionu OEBS-a u 2015, i pružio podršku njihovom radu. Kako se navodi u informaciji prosleđenoj iz MSP, Dačić je istakao značaj održavanja bliskih kontakata sa direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Mihaelom Georgom Linkom, visokom komesarkom za nacionalne manjine Astrid Tors i predstavnicom za slobodu medija Dunjom Mijatović. Izrazio je punu podršku radu svojih specijalnih i ličnih predstavnika, a posebno onih koji se bave produženim sukobima i koji, kako je rekao, imaju neprocenjivu ulogu u podržavanju svih napora koji bi mogli da vode ka rešavanju tih sukoba.

„Naša prva i glavna obaveza biće da radimo sa svim akterima na povratku mira i stabilnosti u Ukrajini. Svi smo svesni situacije u toj zemlji, gde je potrebna održiva podrška u stabilizaciji situacije na istoku, kao i u primeni dalekosežnih reformi i daljem nacionalnom pomirenju“, istakao je Dačić. On planira da sa svojim timom obiđe tokom godine većinu misija OEBS u regionu koji ova organizacija pokriva, navedeno je u informaciji.

Usvojen plan saradnje sa NATO

Procedura usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO uspešno je okončana prekjuče, saopštio je Ivica Dačić. „Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da je procedura usvajanja IPAP uspešno okončana 15. januara 2015. godine. U ovom dokumentu su jasno i transparentno istaknuti naši ciljevi i prioriteti koje želimo da dostignemo kroz saradnju sa NATO“, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari