Vlada Srbije jednoglasno je juče usvojila dva dokumenta – platformu o Kosovu i Metohiji, koju je predložio predsednik države Tomislav Nikolić, i rezoluciju, utemeljenu na platformi, koja će biti dostavljena parlamentu na izglasavanje.


Kako je, nakon zajedničke sednice vlade i predsednika, najavio premijer Srbije Ivica Dačić, Reozlucija o Kosovu naći će se pred poslanicima u Narodnoj skupštini najverovatnije u subotu. Dačić je na konferenciji za novinare rekao da „tekst platforme neće biti objavljen jer to nije uobičajeno, a da rezolucija govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama u Prištini“.

„Vlada je predložila rezoluciju koja govori o osnovnim principima za političke razgovore s predstavnicima prištinskih institucija i polazi od toga da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a da je cilj razgovora sa Prištinom stvaranje preduslova da srpska zajednica i druge zajednice budu u mogućnosti da žive u miru i sigurnosti, uz isticanje posebnosti srpske zajednice u odnosu na cetralnu prištinsku vlast“, izjavio je Dačić.

Premijer je rekao da se rezolucija „tiče se organizacije života i vlasti na KiM koje nije međunarodno priznato i ovo je prvi put da je Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na KiM, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije SB UN 1244, ali bez priznavanja nezavisnosti.“.

„Greška je što Srbi na KiM nisu ranije napravili svoje institucije i zajednicu opština, vreme je da se formiraju institucije koje priznaju i Beograd i Priština, i mi ovim dokumentom dajemo naše viđenje kako da se reši problem“, naglasio je premijer. Rezolucijom se, kako je naveo, vlada ovlašćuje da nastavi implementaciju do sada postignutog, a predstavnici Srbije obavezuju da u nastavku dijaloga buduće sporazume postižu u skladu sa tim dokumentom.

„Cilj Srbije bi trebalo da bude predlog da se dođe do sveobuhvatnog, odnosno konačnog rešenja, za šta, u ovom trenutku ne postoji raspoloženje druge strane“, rekao je Dačić i dodao da se u platformi ne nalazi deo da „ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, jer je to tumačeno kao odluka Beograda da prekida tehnički dijalog“.

„Te odredbe su zasmetale međunarodnoj zajednici i Srbija nema drugog rešenja osim da nastavi dijalog, jer joj je cilj da dobije datum pregovora sa EU o članstvu. Ne možemo se boriti ako smo van procesa, a zdrav razum nam govori da je Unija naš logičan izbor“, ukazao je premijer.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je Srbija pokazala da može jednoglasno da stane iza jednog dokumenta i izrazio očekivanje da će i opozicija u parlamentu podržati vladu da sprovodi rezoluciju o KiM koja je, kako je naveo, „jedino moguća“.

Prema njegovim rečima, predložena rezolucija „nije običan zakon oko koga će bilo koja stranka sticati političke poene“. „Nadam se da će poslanici shvatiti važnost momenta“, naveo je predsednik Srbije i dodao da je u dogovoru s vladom „ispunio jednu svoju veliku obavezu koja mu je bila teret koji je nosio mnogo godina“. „Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, ali ja nijednog sekunda neću da se sklonim, želim da joj pomognem. Vlada će uvek imati moju pomoć“, istakao je Nikolić.

„Suština ostala ista“

Upitan da li je zadovoljan budući da su iz platforme izbačeni delovi koji se tiču mogućnosti prekida dijaloga sa Prištinom, srpski predsednik je rekao da je dogovor bio da on uputi inicijalni akt koji bi zatim prošao „različite filtere“, od njegovih saradnika, političkih prijatelja ili suparnika, do stranaka. On je dodao da se „oslušnulo“ i mišljenje međunarodne zajednice i da je izmena u platformi bilo ali da je „suština ostala potpuno ista“. „U usvojenim dokumentima ima ublažavanja ivica u odnosu na prvobitnu verziju, ali jasno je navedeno da nema priznavanja KiM“, izjavio je Tomislav Nikolić.

Pretučen priveden mladić

Kosovska Mitrovica – Darko Vlasaj, jedan od desetorice uhapšenih Srba koji su zadržani u Gračanici na Božić, optužio je juče pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova (ROSU) da su ga brutalno pretukli u prištinskom sudu. On je smešten na urološkom odeljenju kosovskomitrovačke bolnice. Kako prenose frankfurtske „Vesti“, Srbe privedene posle božićne liturgije pretukla je kosovska policija, a zamenik šefa Kancelarije za KiM Krstimir Pantić pozvao je zbog toga predstavnike UNMIK, KFOR i Euleksa, da obiđu povređene i uvere se „u brutalnost kosovske policije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari