Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer nazvao je impresivnim dosadašnje reforme u Srbiji, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio da Berlin može da računa na Beograd.


Glavne teme razgovora Dačića i Štajnmajera u Berlinu bili su bilateralni odnosi, pregovori o članstvu Srbije u EU i konferencija o Zapadnom Balkanu, koja se, na inicijativu kancelarke Angele Merkel, održava 28. avgusta u Berlinu. Štajnmajer je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem, istakao da je Nemačka s velikom pažnjom pratila dug put transformacije društva i države u Srbiji, koji su omogućili unapređenje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana.

Dačić je pozdravio inicijativu za održavanje konferencije, „čiji uspeh garantuje činjenica da ima veoma ozbiljnog pokrovitelja u Nemačkoj. On je naglasio da Berlin može da računa na Beograd kao partnera na Zapadnom Balkanu i faktor rešavanja problema.

Ivica Dačić je u Berlinu razgovarao i s poslanicima Bundestaga Peterom Bajerom (CDU) i Akselom Šeferom (SPD), kao i sa savetnikom nemačke kancelarke za spoljnu politiku i bezbednosna pitanja Kristofom Hojzgenom.

„Srbija ne koristi sankcije“

Govoreći o odnosima sa EU i Rusijom, Ivica Dačić je istakao da spoljna politika Srbije nije usmerena ni protiv koga i da Srbija ne koristi sankcije koje su Brisel i Moskva uzajamno uveli kako bi promovisali svoja preduzeća ili potisnuli evropske kompanije u Rusiji. „Srbija nije toliko moćna ni velika da preuzme posao neke velike kompanije sa Zapada“, kazao je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari