Pregovaračka pozicija Evropske unije za poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, zasad još nije gotova i nije stigla u Beograd, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za naš list navodi da članice EU među sobom usaglašavaju svoju pregovaračku poziciju.

– Traži se nova formulacija koja je prihvatljiva za sve – kratko nam je rekao Dačić.

Kako prenosi javni servis, u Briselu se očekuje da zajednička pregovaračka pozicija bude definisana početkom nedelje, a javnosti će biti poznato šta u njoj piše tek na međuvladinoj konferenciji 14. decembra, kada je najavljeno otvaranje prvih poglavlja (35 i 32) u pregovorima Srbije i EU.

Kako nam je objašnjeno, trenutno su dva dokumenta na raspravi u COELI, Komitetu za proširenje Saveta EU, izveštaj sa skrininga i zajednička pregovaračka pozicija EU. U ovom drugom dokumentu se nalaze i prelazna merila, koja su predmet rasprave država članica. Njih sačinjava Evropska spoljnopolitička služba, ali usvajaju države članice, koje ih mogu menjati, dopunjavati ili dodavati. Ova rasprava je u toku, a prvi tekst prelaznih merila je promenjen, u skladu sa interesima država članica ali i nakon konsultacija sa Srbijom. Takođe, nemački predlog je povučen, zato što nije imao saglasnost svih država članica.

Podsetimo, kada je sredinom oktobra procurio Nacrt platforme za poglavlje 35, državni vrh Srbije je oštro reagovao. Naročito je bio problematičan amandman Nemačke da se Srbiji uskrati preporuka za otvaranje svakog sledećeg poglavlja ako dođe do zastoja u dijalogu srpskih i kosovskih zvaničnika. U pregovaračkom okviru iz januara 2014, kada su otvoreni pregovori EU i Srbije, jasno piše da će napredak u poglavlju 35 biti mera napretka u svim poglavljima. Kako je javni servis saznao, raniji zahtev iz pregovaračke pozicije za poglavlje 35 da srpska ministarstva pravde i unutrašnjih poslova kvartalno polažu račune prištinskim ministarstvima za finansiranje službenika, biće zamenjen izveštavanjem Euleksa.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je gostujući u Dnevniku RTS da otvaranje poglavlja predstavlja važan pozitivni signal i priznanje za sve reforme koje je Vlada Srbije sprovela.

Ona je objasnila da je poglavlje 35 specifično za Srbiju i da je novina i za EU, jer je za ostale kandidate to poglavlje značilo „ostala pitanja“.

„Dugo su i oni tražili model kako će se pregovarati. Ove nedelje se usklađuje pregovaračka pozicija koju priprema EK. Mislim da smo na pravi način predstavili svoju poziciju i da je sasvim prihvatljiva u smislu da nije zamena za dijalog, već da će se pratiti primena postignutih sporazuma. Kako se dijalog bude odvijao, popunjavaće se sadržina tog poglavlja“, rekla je Joksimovićeva i istakla da to nije forma uslovljavanja kojim bi se sprečilo otvaranje narednih poglavlja.

Joksimović očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti naredna otvorena. „Pripremili smo akcioni plan, naišli smo na razumevanje EU. Često se ljudi pitaju, zašto tamo idemo kada nas neće, ali EU ima svoje prednosti, 28 članica znaju zašto su tamo. To nije proces važan samo za kandidata, to je u interesu i drugih članica“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari