Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je na Forumu o Zapadnom Balkanu u Briselu, da je ljut na Hrvatsku zbog što veliča zločine nad Srbima u operaciji „Oluja“, a ne što je Haški tribunal oslobodio hrvatske generale optužbe za ratne zločine.


Dačić je to rekao u javnoj debati u organizaciji „Prijatelja Evrope“, naglasivši da je bez presedana u međunarodnom pravosuđu to što je Tribunal u drugostepenoj odluci, uz iste dokaze, potpuno oslobodio krivice Gotovinu, koji je prethodno osuđen na 20 godina zatvora.

Predsednik Vlade Srbije je, između ostalog, naveo da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine bilo i potpuno novih zamisli, uključujući njegov predlog da se izgradi auto-put Priština-Niš, što je prihvatio kosovski premijer Hašim Tači. Tači je, dodao je Dačić, rekao da za taj projekat treba tražiti sredstva od Evropske unije, na šta je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je učestvovala u razgovoru, uzvratila: „Pa, vi sad radite protiv mene“. „Ja sam njoj tad rekao – tražili ste normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, dajte sad i pare“, preneo je Dačić i napomenuo da „taj stav nikako da uđe i u zaključke dijaloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari