Razgovaraćemo sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom kada se vrati iz Tirane o mogućnosti da Bukurešt prizna nezavisnost Kosova, mada su naši kontakti veoma česti, najavljuje Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, povodom izjave rumunskog premijera, koju prenose kosovski mediji, da bi Rumunije mogla da prizna Kosovo.


Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je za kosovsku televiziju Klan Kosova da bi Rumunija mogla da prizna Kosovo, preneo je juče prištinski list Epoka e Re. „Rumunija je 2008. odlučila da ne prizna Kosovo, međutim, stvari su se od onda promenile. Vlada se promenila i neke nove odluke u vezi sa priznanjem Kosova mogu da budu donete“, rekao je Ponta. Prema rečima rumunskog premijera, pitanje priznanja Kosova će biti ponovo razmotreno, jer su se mnoge stvari na Kosovu promenile od 2008. Ponta je istakao da je jedan od mnogih razloga za razmatranje odluke i to što Kosovo i Srbija uspešno vode dijalog, navodi Epoka e Re. Rumunija je jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, a osim nje, pri tom stavu su i dalje Španija, Kipar, Slovačka i Grčka.

Sagovornici Danasa smatraju da bi priznanje bio udarac na odnose Beograda i Bukurešta, a takva odluka bi mogla da bude okidač za širenje procesa priznanja kosovske nezavisnosti.

Jovan Ilić, član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, podseća da je Ponta od dolaska na vlast nagoveštavao mogućnost priznanja Kosova, jer su se međunarodne okolnosti promenile i ova izjava može da bude samo jedna u nizu najava koju kosovski mediji prenose jer izaziva pozitivan efekat u njihovoj javnosti.

– Njima je malo stalo do toga, jer imaju problem mađarske manjine u Rumuniji. Takvu odluku nije lako doneti, i vagaće između svojih interesa u odnosu prema EU i rešavanja tog svog problema. Teško bi bilo poverovati u takvu odluku jer se i rumunski i srpski premijer kunu u bratstvo dva naroda. Takav odluka bi bila ozbiljan udarac odnosima sa Rumunijom, sa kojom smo, u odnosu na ostale susede, u konstantno dobrim odnosima – objašnjava Ilić.

Dušan Lažić, bivši ambasador Srbije u Ukrajini, za Danas kaže da se zaista mnogo toga promenilo od 2008. i da sve veći broj zemalja priznaje kosovsku nezavisnost, kao i da su zemlje koje to formalno nisu učinile vrlo otvorene za uključivanje Kosova u međunarodne organizacije. On smatra da Srbija treba da napravi ozbiljnu analizu svog kretanja ka EU i Rusiji, koja neće biti zasnovana na propagandi, i u kojoj će jasno biti određeni ciljevi i posledice svega što se dešava, a što Srbija za sada ne vidi ili ne želi da vidi. Prema njegovim rečima, eventualno rumunsko priznanje Kosova može da utiče da se taj proces raširi. On podseća da zemlje koje nisu priznale Kosovo to nisu učinile zbog Srbije, nego zbog svojih interesa.

Podrška

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković boravi u zvaničnoj poseti Rumuniji, gde se sastala sa najvišim zvaničnicima te zemlje i istakla da je Srbija zahvalna Rumuniji na „zaista iskrenoj podršci“ na putu ka Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari