Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-a, rekao je, komentarišući izjavu američkog ambasadora pri OEBS-u Danijela Baera da bi Kosovo trebalo da postane članica ove međunarodne organizacije, da takav stav nije ništa novo. „To je tražila i Albanija, ali takve odluke se donose konsenzusom u okviru 57 država članica OEBS-a“, rekao je Dačić. Ovako je juče, prvog dana predsedavanja Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, dotaknuta tema Kosova.

„U Stalnom savetu OEBS ne treba samo da se raspravlja o Kosovu, već i s Kosovom. Kosovo je deo Evrope i treba da odigra važnu ulogu u institucijama koje su posvećene miru i napretku kontinenta“, rekao je Baer, nakon što je Dačić u svom govoru izneo prioritete predsedavanja Srbije. „OEBS igra ključnu ulogu i u podršci Briselskom dijalogu (Beograda i Prištine) i očekujemo da će tako i biti s nastavkom ovog procesa“, naveo je Baer. On je pohvalio i pozitivne korake u tom pravcu, i pomenuo da u tome postoji i lična Dačićeva zasluga.

Ivica Dačić je prethodno u svom izlaganju najavio da će se ove sedmice održati sastanak Trilateralne kontakt grupe – Švajcarska, Srbija i Nemačka (predsedavajuća od 2016) o ukrajinskoj krizi. „Očekujemo deeskalaciju sukoba u Ukrajini. Mi ne očekujemo da Srbija bude zemlja koja će rešiti velike svetske sukobe, ali hoćemo da pomognemo u dijalogu, jer imamo dobre odnose sa Ukrajinom, Rusijom, Briselom, kao i sa SAD. Nećemo propustiti priliku“, rekao je Dačić.

Bez iskrenog dijaloga među glavnim akterima, kao i među državama učesnicama, biće, prema njegovim rečima, izuzetno teško doći do rešenja krize. Primena dokumenata iz Minska od strane svih ključna je za postizanje napretka, uveren je Dačić. Istakao je i da će Srbija na dnevni red kao glavni zadatak staviti i rešavanje zamrznutih konflikata putem dogovorenih formata.

U vezi sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Francuskoj, Dačić je rekao da je taj užasan akt nasilja istakao sve veće pretnje našim društvima i da je potrebno zaštititi slobodu izražavanja i novinare od sve većih izazova kojima su izloženi. Sve naše vlade su dužne da preduzmu neophodne mere ne samo u pogledu borbe protiv terorizma i pružanja bezbednosti građanima, već i u pogledu negovanja tolerancije i nediskriminacije u našim društvima, poručio je Dačić. Ukazao je i da je OEBS igrao važnu ulogu u procesima postkonfliktne tranzicije, naročito u pružanju podrške širokom spektru reformi na celom Zapadnom Balkanu.

Iako svaki region na prostoru OEBS-a ima svoju specifičnost, potreba za dijalogom i pomirenjem je sve izraženija u trenutnim izazovnim geopolitičkim okolnostima, rekao je Dačić.

Na konferenciji za novinare posle prvog ovogodišnjega sastanka Stalnog saveta, kojim je Srbija i formalno preuzela predsedavanje, Dačić je rekao da je u raspravi učestvovao veliki broj zemalja koje su istakle veliko poverenje u predsedavanje Srbije. Prema njegovim rečima, predsedavanje Srbije je veliki izazov, ali i znak velike promene jer je pre 16 godina u Srbiji održavan referendum o dolasku posmatrača OEBS-a na Kosovu. „Srbija danas predsedava OEBS-u, to je znak koliko smo napredovali i to je u interesu mira“, rekao je Dačić. Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je da je prošla godina bila puna izazova i da je saradnja sa srpskim predsedavanjem počela dobro. „Vreme je i dalje teško, ali je OEBS relevantna organizacija“, rekao je Zanijer.

Prijem samo uz politički dogovor

Kosovo nema šanse da bude primljeno u OEBS, osim ukoliko se ne postigne neki politički dogovor, a to nije mesto u Beču, podvukao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u izjavi novinarima nakon sednice Stalnog komiteta OEBS-a.

Odnosi sa Rusijom nisu smetnja

Na pitanje stranih novinara da li dobri odnosi sa Rusijom mogu biti smetnja, Dačić je kazao da ne vidi što bi nekome to smetalo, ako to ne smeta Ukrajincima. On je pozvao sve strane u Ukrajini da odmah obustave upotrebu sile i pokažu uzdržanost, te podvukao neophodnost punog poštovanja prekida vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari