Instrukciju o tome kako da poslanici Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasaju – daje Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno šef srpske diplomatije Ivica Dačića. Kako za Danas ocenjuje šefica delegacije Skupštine Srbije u PS SE Aleksandra Đurović, srpski poslanici su dobili savet od Ministarstva spoljnih poslova da danas glasaju za – i da podrže akreditive članova ruske delegacije u PS SE koji su, u martu prošle godine, osporeni zbog krize u Ukrajini.

„Ne može nama niko da naredi kako da glasamo, naravno. Suština je da dobijemo savet i mišljenje Ministarstva spoljnih poslova. Svaki poslanik ima svoje demokratsko pravo da se opredeli kako će glasati – da li će da posluša savet Ministarstva ili neće. Kada je tema u aprilu prošle godine bila na redu, imali smo različita glasanja. Kada je reč, međutim, o osetljivim pitanjima, koja su značajna za našu zemlju, trebalo bi poslušati mišljenje MSP. Moguće je da mi poslanici ponekada nismo baš dobro upućeni u neke stvari, pa u tom smislu je značajno. Prenela sam mišljenje Ministarstva ostalim članovima delegacije, a oni će sami odlučiti o tome kako će glasati“, ističe Đurovićeva za Danas.

Podsetimo, PS SE je u aprilu 2013. usvojila rezoluciju kojom se ruskoj delegaciji do kraja 2014. uskraćuje pravo glasa, a poslanici iz Srbije tada su različito glasali – tri glasa „za“, tri „protiv“ i jedan uzdržan. Protiv su bile poslanice Demokratske stranke Nataša Vučković i Vesna Marjanović, kao i Vladimir Ilić, tadašnji poslanik URS.

Danasova sagovornica napominje da je ovde reč o odluci o tome da li da se omogući poslanicima Ruske Federacije da učestvuju u radu i glasanju, naglašavajući da mnoge države EU smatraju da im to pravo ne bi trebalo uskraćivati. Upitana zbog čega je onda doneta odluka o zabrani, ako je već takva situacija, Đurovićeva kaže: „Ni druge zemlje nemaju jedinstven stav. Članovi francuske delegacije, takođe, glasaju različito. Neko misli da ih treba kazniti zbog toga što se dešava u Ukrajini, neko drugi misli da treba omogućiti dijalog, jer bez razgovora nema ni rešenja.“

Na pitanje kakva su joj predviđanja današnjeg ishoda glasanja, imajući u vidu da se okolnosti u kojima je Rusiji zabranjen rad i pravo glasa, nisu bitno promenile, Danasova sagovornica kaže da je sada atmosfera u Skupštini Saveta Evrope mnogo bolja.

„Lideri političkih grupa koji su ovde mnogo uticajni i od čijeg stave zavisi preporuka političke grupe su, koliko čujem ovde u Strazburu, mišljenja da bi trebalo omogućiti dijalog. Tako da sam ja optimista da će biti potvrđeno biračko pravo ruskoj delegaciji“, zaključuje Aleksandra Đurović.

Na početku redovnog zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu ponovo su osporeni akreditivi članova ruske delegacije zbog Ukrajine, a PS SE će danas popodne doneti konačnu odluku usvajanjem rezolucije na osnovu izveštaja Nadzornog odbora.

Komitet za izbor sudija

Nataša Vučković, poslanica DS i članica PS SE, juče je izabrana za potpredsednicu Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava. „Biraće se sudije iz više od 10 zemalja članica Saveta Evrope. Komitet priprema izbor i, na kraju, preporučuje Skupštini jednog kandidata iz svake zemlje iz koje se sudija bira“, ističe Vučkovićeva. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari