Najavom da će zastati s postupkom ocene ustavnosti vladinih uredbi Ustavni sud Srbije je pred očima cele javnosti pokazao da nije pravi sud koji štiti Ustav, nego da je reč o skupu poslušnih činovnika koji rade po diktatu Vlade.

Pored toga, predsednik Ustavnog suda je prekršio Zakon o Ustavnom sudu kada je izjavio da će na predlog Ministarstva pravde zastati s postupkom ocene ustavnosti. Po Zakonu o Ustavnom sudu, samo organ koji je doneo uredbu može da zatraži da se zastane sa ocenom ustavnosti, a ove protivustavne uredbe nije donelo Ministarstvo pravde nego Vlada Srbije. Ako ni zbog čega drugog samo zbog ovog kršenja zakona predsednik USS morao bi odmah da podnese ostavku. Ako se na ovakav način USS odnosi prema Ustavu i ustavnom poretku zemlje, onda je jasno zašto se apetiti zapadnih sila prema Srbiji povećavaju iz dana u dan – kaže za Danas Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije.

Kako komentarišete to što Ministarstvo pravde tvrdi da radi na zakonu o suštinskoj autonomiji KiM, koja tek treba da se definiše u pregovorima, koje vlast očekuje na političkom nivou?

– Svima je jasno da je to obično i neuverljivo zamajavanje koje ima za cilj da Ustavni sud prekine ocenu ustavnosti protivustavnih uredbi Vlade kako se ne bi usporio put u svetlu evropsku budućnost.

DSS je već tražila ostavku premijera Dačića zbog spekulacija u medijima o mogućoj trgovini s Prištinom – kosovska stolica u UN za kompromis, za koji Tači sada tvrdi da je razmena teritorija. Šta su vaši sledeći koraci, jer se očito proces ubrzava, a tenzije su već proširene i na jug centralne Srbije sporom oko spomenika pripadnicima OVPMB? Da li DSS razmišlja i o podnošenju krivičnih prijava protiv Dačića i predsednika USS?

– Kada država ne brani samu sebe onda se po pravilu procesi razgradnje države ubrzavaju. Događaji prestižu jedni druge i mi kao stranka činimo sve što je u našoj moći da zaustavimo ovaj hod ka provaliji. Osnovno pitanje je kako da se zemlja iščupa iz vrzinog kola u koje smo upali zahvaljujući pre svega površnoj i pogrešnoj politici prema Evropskoj uniji, od koje ni sadašnja vlast nikako da se oslobodi. Podrazumeva se da su Vlada i posebno predsednik Vlade najodgovorniji za vođenje unutrašnje i spoljne politike zemlje. Mi smo zato baš i zatražili ostavku premijera, jer bi ta ostavka otvorila vrata izlaska zemlje iz krize.

Koliko je građana stalo iza Proglasa DSS, koji se protivi „otimanju KiM i sprovođenju Ahtisarijevog plana, uspostavljanju granice sa Kosovom, kršenju Ustava Srbije i članstva u EU pod sadašnjim uslovima“ i da li razmišljate o izlasku iz parlamenta, u kom DSS nije glasala za usvojenu Rezoluciju i Platformu o KiM?

– Proglas su potpisali najuglednije javne ličnosti i na desetine hiljada građana. Mislim da je Proglas bio pravi glas u pravom trenutku. Kada je reč o izlasku iz parlamenta, mislim da bi to bio pogrešan potez koji bi samo naneo štetu, a ne bi doneo nikakvu korist ni zemlji niti DSS.

Zbog čega više kritikujete Vladu nego predsednika Srbije i koliko su tačne ocene pojedinih analitičara da vas je podrška Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora dovela u poziciju da „ne smete oštro da kritikujete, ali ni ozbiljno da podržite aktuelnu politiku, što je otupilo i kritičku oštricu DSS prema puzećem priznanju kosovske nezavisnosti“?

– DSS pre svega kritikuje onog ko je odgovoran za donošenje štetnih odluka po interese Srbije. Nas ne interesuju nečiji motivi, parole i reči, nego samo dela. Dela predsednika Vlade su krajnje štetna po naše nacionalne interese i zbog toga smo oštricu kritike usmerili na traženje njegove ostavke. Kada je predsednik Republike izašao s Platformom za Kosovo mi smo javno podržali tu Platformu, predlažući kao dopunu samo jedan amandman. Onda je vladinom Rezolucijom ova Platforma suštinski izmenjena i obesmišljena. Mi smo zato u Narodnoj skupštini žestoko kritikovali Rezoluciju i protiv nje glasali. Dakle, mi imamo našu politiku, koju dosledno zastupamo i tu nas ni u čemu ne ograničava podrška data na predsedničkim izborima.

Protiv sastanaka s Tačijem i Jahjagom

– Posle proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova, srpski zvaničnici ne bi trebalo da se sastaju sa onima koji su izvršili akt secesije. Skupština Srbije je poništila odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova, a za neposredni susret s predstavnicima kosovskih Albanaca bilo je neophodno da i oni dovedu u pitanje svoju jednostranu odluku. Nas ništa ne bi koštalo zamrzavanje kosovskog pitanja, osim što bi se zaustavile evropske integracije. To zaustavljanje evropskih integracija iz mnogih razloga je u najdubljem interesu Srbije, jer su evropske, zapravo evroatlantske integracije drugo ime za neprestano ucenjivanje i pritiske na Srbiju. Budućnost Srbije je u političkoj neutralnosti – kaže Vojislav Koštunica povodom Dačićevih pregovora s Tačijem i najavljenog susreta predsednika Srbije i predsednice Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari