Nikola Jovanović

„Izazovi evropskih integracija“

Mislim da je predsednikov poziv stigao u iznudici, jer nema načina da se utiče na Kfor, a ne postoji ni politički dogovor u vezi sa administrativnim prelazima. Otežavajuća okolnost za Srbiju je što su među povređenima nemački vojnici, jer će njih maksimalno da podrži Nemačka, ali i NATO. Smatram da je ovaj Tadićev potez zarad toga da se spreči gubitak života ljudi, ali i da se pokaže da Srbija želi kontrolu nad građanima na severu Kosova.

Dušan Janjić

Forum za etničke odnose

Bolje ikad nego nikad. Međutim, negativne posledice će se osetiti. Među njima su – prvo, mi se ne bavimo više Kosovom i Albancima, već Srbima, što postaje unutarsrpski problem. Drugo, vidi se da je moć Beograda veoma mala, a treće, pitanje je koliko su predsednik Tadić i Ivica Dačić učestvovali u celoj situaciji na severu Kosova još od jula. I na kraju, posledica je da će se cela ova drama odsad odvijati pod nadzorom NATO, a ne Evropske komisije.

Predrag Simić

profesor FPN

Očigledno je da je ovaj potez povučen kako bi se spasilo što se spasiti može kada je reč o evrointegracijama Srbije. Verujem da će Tadićev poziv izazvati kontroverzu kod ostalih političara. Mislim i da su najnoviji sukobi na severu Kosova zakomplikovali stvari, tako da sumnjam da će neke od najuticajnijih zemalja članica EU dati saglasnost da Srbija dobije status kandidata 9. decembra. Ishod evrointegracija krajnje je neizvestan.

Ivan Kuzminović

Helšinski odbor za ljudska prava

Tadićeva izjava je prva jasna i direktna poruka Srbima na severu, koju čekamo od avgusta. Do Tadića je konačno stigla realnost – bez rešenja pitanja severa Kosova, odnosno bez uklanjanja barikada, Srbija neće dobiti status kandidata. Međutim, postoje dva problema. Prvi, da li će ga Srbi poslušati, što nije za očekivati, jer oni imaju svoje partikularne interese i saveznike u Beogradu koji su protiv kandidature. I drugi, da li je poruka stigla prekasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari