Deklaracija o nezavisnosti nije kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 ili Ustavnog okvira, mišljenje je Međunarodnog suda pravde. Za ovo mišljenje glasalo je 10 sudija, a četiri su bile protiv.

Četrnaest sudija odgovaralo je na pitanje „da li je unilateralna deklaracija Privremenih institucija samouprave na Kosovu o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine u saglasnosti s međunarodnim pravom“.

Međunarodni sud pravde izjasnio se danas da je nadležan za davanje savetodavnog mišljenja o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, na osnovu zahteva iz rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik MSP Hisaši Ovada izjavio je danas da pitanje o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom spada u pravna pitanja, u skladu sa statutom suda i Poveljom UN.

Ovada je objasnio da je pitanje koje mu je postavljeno jasno i konkretno i glasi – da li je ili ne proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

To, premanjegovim rečima,ne znači da sud treba da se bavi pitanjem posledica posebno ne da li je Kosovo postiglo državnost.

Sud se takođe ne bavi pitanjem validnosti priznavanja nezavisnosti Kosova koja su se dogodila u međuvremenu, rekao je Ovada .

„Sud se neće voditi političkim motivima, niti ga interesuju političke implikacije. Sud ima pravnu nadležnost da odgovori Generalnoj skupštini UN sa savetodavnim mišljenjem i pitanje Generalne skupštine je jasno formuluisano“, precizirao je Ovada.

On je rekao da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bavio situacijom na Kosovudeset godina pre zahteva Sudu da se izjasni o nezavisnosti Kosova – sam Sud bavio se situacijom na Kosovu od marta 1998. godine.

Ovada je podsetio da je 10. juna 1999. godine Savet bezbednosti doneo rezoluciju 1244, koja je dozvolila uspostavljanje međJunarodnog vojnog prisustvai civilne misije.

Rezolucija je uspostavila pravni okvir, a Savet bezbednosti je dobijao od UNMIK periodične izveštaje o situaciji na Kosovu.

Od 2000. godine do 2008. godine održano je 29 sednica Saveta bezbednosti o sitaciji na Kosovu.

Čitanju mišljenja u Palati mira prisustvovao ješef srpske diplomatije Vuk Jeremić i srpski pravni tim, a iznošenje savetodavnog mišljenja pratilo i više od 300 diplomata, državnih zvaničnika i novinara.

U Hagu je bio i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari