Odnosi između Srbije i Hrvatske su poput sveće na vetru, navodi ljubljansko Delo, uz konstataciju da je doprinos zahlađenju situacije dala i EU. Slovenački list piše da su se „balkanski narodi kroz istoriju međusobno ubijali jer su jedni bili Hrvati, a drugi Srbi“, kao i da „ustaški program, koji se bazira na nepriznavanju drugih naroda na teritoriji Hrvatske, ili četnički program, koji jedinu šansu za bolje odnose vidi u preseljavanju i razmeni srpskog i hrvatskog stanovništva, mogu ponovo vaskrsnuti“.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, komentariše za Danas da su tačne ocene Dela, budući da se „trenutni odnosi Beograda i Zagreba mogu uporediti sa krhkom svećom na vetru“.

– Veoma kratak fitilj mogao bi veoma lako da izazove stagnaciju u bilateralnim odnosima. Plašim se i potencijalnih sukoba tokom predstojećeg meča Dejvis kupa u Kraljevu! Srednjoročno gledano, ne gajim velike nade da će situacija biti unapređena nakon moguće pobede HDZ na narednim parlamentarnim izborima – smatra naš sagovornik.

Povodom ocene slovenačkog lista da „makaze i platno u datom odnosu snaga ima Berlin“, Altman ističe da bi „posredovanje spolja moglo da bude korisno“. „Nemačka bi mogla da bude prikladan partner, prihvatljiv za obe strane: Hrvatska i dalje smatra Nemačku glavnim partnerom i podrškom u EU, a Srbija zna da je glas Nemačke od ključne važnosti za njene težnje ka članstvu u Uniji“, ukazuje on.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, navodi za Danas da je negativnom trendu pre svega doprinela „opšta klima“ u Hrvatskoj tokom minule izborne kampanje za predsedničke izbore.

– Hrvatski političari su u pokušaju skretanja pažnje sa ekonomske situacije tražile „spoljašnjeg neprijatelja“ i našle su ga u Srbiji, ali je dobro što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio tužbu i kontratužbu za genocid. Pozitivan signal bio je odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, čime je Beograd simbolično pružio ruku Zagrebu, kao i njena moguća poseta Beogradu – ističe Joksimovićeva.

Sagovornica Danasa ukazuje da ne očekuje da će u skorije vreme dve države rešiti brojna otvorena pitanja, te da će Hrvati sigurno pokušati da takve teme nameću u nastavku procesa pridruživanja Srbije EU, ali da Nemačka, kao najjača članica Unije, može da odigra konstruktivnu ulogu.

Vučićeva poruka

List Delo tvrdi da je predsednik Slovenije Borut Pahor u ponedeljak na sastanku u Otočcu preneo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović poruku premijera Srbije, s kojim se nedavno susreo u Ljubljani. Neformalni radni susret dvoje predsednika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari