Poštovani, na osnovu člana 83, stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima, blagovremeno podnosimo demanti na tekst objavljen u dnevnom listu Danas dana 25. februara 2015. godine, pod nazivom „Rada Trajković: Kažnjavaju me iz političkih razloga“.

Naime, objavljivanjem neistinitih i neproverenih informacija prekršili ste prvenstveno odredbu člana 9, stav 1.  Zakona o javnom informisanju i medijima, kojom je Vaš novinar i glavni i odgovorni urednik bio u zakonskoj obavezi pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o ovom događaju kao i ličnosti koje se pominju, sa pažnjom primerenim okolnostima provere njeno poreklo, istinitost i potpunost!
Netačni su navodi u spornom tekstu koji se odnose na radno-pravni status profesorke Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosvoskoj Mitrovici, gde se navodi da joj je od strane v.d. direktora Doma zdravlja Gračanica dr Dejana Milanovića zbranjeno ordiniranje na Odeljenju otorinolaringologije.
Osporavajući navode kao neistinite i netačne, ukazujemo na činjenicu da prof. dr. Rada Trajković ima aktuelni radno-pravni status na  Medicinskom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosvoskoj Mitrovici.
Dokaz: Dopis v.d. direktora Doma zdravlja Gračanica prof.dr. Alekse Andrejevića broj 1417 od 10.09. 2013. godine, u prilogu:
S obzirom na napred navedeni dopis, proizilazi da je neosnovana i njena tvrdnja koju prenosi Vaš list, da joj je saopštena odluka ali da nije dobila rešenje o otkazu, imajući u vidu da prof. dr. Rada Trajković formalno-pravno i nije bila zaposlena u Domu zdravlja Gračanica jer je imala zasnovani radni odnos na Medicinskom fakultetu Priština/Kosovska Mitrovica i Kliničko-bolničkom centru Priština u Gračanica.
Naglašavamo činjenicu da je prof. dr. Rada Trajković danom prestanka radnog angažovanja u Domu zdravlja Gračanica izbgubila pravo i na upotrebu štambilja sa ID brojem koji je od strane nadležnih u Domu zdravlja Gračanica blagovremeno odjavljen kod filijale RFZO – Filijali Gračanica.
Dostavljajući demanti na objavu, Dom zdravlja Gračanica preporučuje da se u interesu istine i objektivnog sagledavanja nastalog problema, poštujući novinarski kodeks, i pre svega Zakon o informisanju, dnevni list Danas pre objavljivanja neproverenih informacija obrati Domu zdravlja Gračanica koji je spreman u svakom trenutku biti na raspolaganju kada su u pitanju informacije od javnog značaja.

Autor je v.d. direktor Doma zdravlja Gračnica

 
Odgovor Političke redakcije Danasa

Kako je u pomenutom tekstu u posebnom okviru i napisano, novinar Danasa, povodom radnog statusa Rade Trajković obratio se Domu zdravlja Gračanica, gde nije dobio odgovor zbog odsustva i pravnika i direktora. Odgovor je stigao u formi demantija na mejl adresu glavnog urednika 26. februara, a pomenuti tekst, nije kako se navodi u demantiju objavljen 25. nego 20. februara (na on-lajn izdanju 19.februara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari