Demokrate bi Milicu Delević za lidera stranke ali ona ne želi politički da se angažuje 1Foto FoNet

Milica Delević, članica DS, koja od 2013. radi za Evropsku banku za obnovu i razvoj, pominje se u razgovorima funkcionera DS kao kandidat kojeg bi članstvo prihvatilo za funkciju predsednika te stranke. Na taj način bi bila sprečena još veća unutarstranačka podela uoči partijskih izbora, saznaje Danas od izvora u DS.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Kako kaži naši sagovornici, šansa da se ta ideja, o Delević na čelu demokrata, ostvari je minimalna, čak gotovo nikakva, zbog njenog angažovanja u EBRD, a uopšte pominjanje nje kao opcije pokazuje koliko demokratama fali neko na čelu ko je bez mrlje u karijeri i poznat široj javnosti i politički vrlo pismen. Juče s Delević nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Osim Delevićeve, u redovima demokrata kao idealni kandidat pominje se i Gordana Matković, takođe članica DS i ministarka u vladi Zorana Đinđića. I u vezi sa njom demokrate su svesne da ima malo šansi da ona postane predsednica, ne zato što joj manjka kvaliteta, već zato što se pretpostavlja da ona neće.

Zasad još uvek nezvanični, ali jedini koji imaju ozbiljnu nameru da se kandiduju u trci za predsedničku funkciju su Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac. Mogući kandidat je i Nataša Vučković, koja se, kako kažu naši izvori, još uvek nije jasno izjasnila hoće li se kandidovati ili ne.

Sagovornici Danasa kažu da većina članstva po odborima u Srbiji želi trećeg kandidata, ali još uvek nema saglasnosti oko toga ko bi to mogao biti. Zato ipak može doći do, kako kažu, „klasičnog DS fajta“. Mnogi u DS smatraju da se teško može dogoditi da neko novo lice „iskoči“ kao kandidat jer većina ljudi koji iza sebe imaju rezultat ne žele da na sebe preuzimaju teret vođstva stranke. S druge strane, kako nam je objašnjeno, Pajtić i Šutanovac iza sebe imaju ljude i uveliko lobiraju za sebe. Ulazak nekog autsajdera u trku, kažu naši izvori, a bez prethodnog povlačenja Pajtića i Šutanovca, bilo bi iluzorno.

Vrh demokrata je sinoć trebalo da se okupi na sednici Predsedništva, drugoj posle izbora, na kojoj su tema protekli izbori i predstojeći stranački izbori.

Izbori u DS treba da budu održani do 24. oktobra. Pajtić smatra da ih treba organizovati kada se steknu tehnički uslovi, dakle ne na brzinu, dok je Šutanovac, kako kažu naši sagovornici, spreman i da se izbori održe u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari