Predsednik DS i bivši šef države Boris Tadić saopštio je sinoć da je „spreman da preuzme mesto premijera Srbije, ali pod uslovom da budu prihvaćeni ciljevi, plan i načela rada nove vlade “ za koje se zalažu demokrate. Tadić je rekao da na sinoćnoj trosatnoj sednici proširenog Predsedništva stranke, kojoj su prisustvovali i koalicioni partneri DS sa izborne liste „Izbor za bolji život“ lideri SDP i LSV Rasim Ljajić i Nenad Čanak, nije bilo reči o eventualnoj „velikoj koaliciji“ sa SNS. Ipak je, u ime svih, naglasio da ulazak u vladu sa naprednjacima „ne dolazi u obzir“ i da „takva opcija nikada nije ni postojala“.


Kandidat DS za premijera bi danas u podne u zgradi Predsedništva Srbije trebalo da se sastane sa novoizbranim šefom države Tomislavom Nikolićem, potvrđeno je sinoć u sedištu DS. Tadić je za danas najavio i nastavak pregovora s potencijalnim partnerima za većinu u parlamentu i vladi, među kojima je koalcija SPS-JS-PUPS na prvom mestu. Sastanak bi, kako je našem listu nezvanično rečeno, trebalo da se održi popodopne, ali termin još nije potvrđen, navodno zbog zdravstvenog stanja predsednika PUPS Jovana Krkobabića.

Prioriteti pri formiranju nove vlade, prema Tadićevim rečima, biće borba protiv siromaštva i nezaposlenosti, korupcije i organizovanog kriminala, kako bi se „kroz reformu državnog sistema i društva, Srbija suštinski približila višem nivou evropskih integracija“. Lider DS kaže da ova stranka „ne odustaje od principa rešavanja svih problema na demokratski i efikasan način“ i da buduća vlada treba da bude „naoružana ciljevima, vrednostima i planom koji je realističan i ostvariv“, što je „maksimalno široko postavljena platforma demokrata“ sa kojom ulaze u koalicione pregovore.

– Posle izbora analizirali smo rezultate, biće vremena da se razgovara i o odgovornosti i pitanjima promene unutar sistema u DS. Danas je najvažnije kako će fukcionisati državne insitucije, ekonomija i život naših građana. Nastavićemo da se borimo da bolji život našh građana i viši nivo socijalne pravde – najavio je Tadić.

Na pitanje Danasa zašto očekuje da će Tomislav Nikolić prihvatiti njegovo kandidovanje za premijera, ako po Ustavu ima pravo da mandat za formiranje vlade ponudi stranci koja je dobila najviše poslaničkih mesta na izborima i da li o tome već postoji dogovor, Tadić je odgovorio da u sklada sa Ustavom i zakonima, mandat treba da dobije ona stranka ili partije koje predsedniku daju dovoljno uveravanje da u parlamentu imaju većinu“. Upitan šta ga je navelo da se predomisli, jer je posle poraza u drugom krugu predsedničkih izbora najavio da neće biti premijer, Tadić je rekao da „nije korigovao stav zbog pritiska stranke“

– U izbornoj noći rekao sam ono što sam zaista mislio i osećao, nisam imao nikakav rezervan plan, jer sam potpuno bio orijentisan na predsedničke izbore. Ali, poslednjih sedam dana od građana, iz DS i od koalicionih partnera dobio sam argumentaciju zbog koje sam spreman da prihvatim mesto premijera, jer sam na izborima, ali i svih ovih godina govorio da se nikad nećemo predati, nego ćemo se boriti do kraja za realizaciju naših strateških ciljeva – objasnio je Tadić.

On tvrdi da nije promenio mišljenje o kohabitacji, da i dalje smatra da nije dobra, ali da je to model koji postiji u mnogim zemljama.

Očekujem Nikolićev plan za Kosovo

– Budući da je Nikolić u izbornoj kampanji rekao da predsednik republike treba da vodi tehničke pregovore o KiM, uvažavam taj stav. Moj predlog o četiri tačke za rešavanje kosovskog problema nije dobio većinu na ovim izborimna.. Očekujem da predsednik republike iznese svoj plan i preuzme svoj deo odgovrnosti. Za ostale probleme sa kojima se Srbija suočava, prema ustavnim nadležnosima, biće odgovorna vlada. Svako treba da ponese svoj deo odgovornosti, da radimo u sinergiji sa zajedničkim državnim planom na dobrobit svih građana – poručio je sinoć Boris Tadić.

Vlada DS i SNS ne bi mogla ništa da postigne

– DS neće u koaliciju sa SNS i DSS. Nema istine u tome da Zapad na tome insistira. Nikome od zapadnih političara ne bi palo na pamet da me zove oko konstituisanja vlasti, a pogotovo ne da razgovaramo o formiranju takve vlade. Ona je nemoguća i nedelotvorna. Vlada SNS i DS ne bi mogla ništa da postigne – izjavio je Tadić u intervju za današnji broj Večernjih novosti, u kojem objašnjava zašto se odlučio da prihvati kandidaturu za mandatara nove vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari