Na sednici Gradskog odbora DS u Nišu preksinoć su amortizovani unutarstranački sukobi u cilju uspešnog završetka pregovora o formiranju lokalne vlasti sa SPS, URS i LDP, saznaje Danas iz izvora bliskih stranci, koji procenjuju da bi „amortizacija“ mogla biti ipak samo privremena.



Naši sagovornici kažu da je na sednici potvrđeno „jedinstvo“ pregovaračkog tima, kao i odborničke grupe DS u Skupštini grada, a da uprkos pokušajima pojedinaca nije osporavana kandidatura Dragoslava Ćirkovića za gradonačelnika Niša. Diplomatski je zaključeno da će se o „svim personalnim rešenjima razgovarati nakon postizanja sporazuma o skupštinskoj većini“.

„Član Predsedništva DS Boško Ristić insistirao je na jedinstvenom nastupu niških demokrata u pregovorima o novoj gradskoj vlasti, na osnovu platforme o razvoju grada koju je Ćirković uručio predstavnicima SPS, URS i LDP. I Miloš Simonović, aktuelni gradonačelnik i predsednik Gradskog odbora, koji se prethodno unutar stranke protivio kandidaturi Ćirkovića, nije otvarao to pitanje, već se složio da odbornička grupa DS bude jedinstvena“, rekli su izvori Danasa.

Naši sagovornici preciziraju da je Ristić ove sedmice „uvrstio“ obe stranačke struje u pregovore, tako da su u petočlanom pregovaračkom timu i Ćirković, koga je Izvršni odbor DS ovlastio da ih vodi, i Simonović, koji je te pregovore samostalno počeo nakon izbora, ne pozivajući svog „konkurenta“ da učestvuje. Ristić je, kažu oni, relaksirao i „problem Ćirkovićeve kandidature“, čije ponovno otvaranje „nije nemoguće, ali je sada manje verovatno“.

Prema saznanjima Danasa, Predsedništvo DS je pre izbora 6. maja donelo odluku da kandidat te stranke za gradonačelnika Niša bude Ćirković, koji po istraživanjima uživa najveći rejting među Nišlijama. Prethodno su Boris Tadić, Ristić i Simonović usmeno dogovorili takvo rešenje, a „dil“ je podrazumevao i da aktuelni gradonačelnik dobije prolazno mesto na poslaničkoj listi DS i funkciju u centralnoj izvršnoj vlasti. Ali, Simonović nije prošao kao poslanik, nakon čega je sazvao Gradski odbor DS, koji je usvojio odborničku listu na kojoj je on bio prvi, Ćirković drugi, a na prvih 25 mesta „svi Simonovićevi ljudi“. Reagovala je centrala stranke iz Beograda, koja je na prvo mesto „rotirala“ Ćirkovića, ali redosled ostalih odbornika, koje „većinski kontroliše“ Simonović, nije menjala.

Ovakva previranja unutar DS podstakla je SPS da krene u paralelne pregovore s naprednjacima. Socijalisti su ocenili da demokrate „nisu dovoljno pouzdani partneri“, pošto bi većina odbornika DS mogla da glasa protiv Ćirkovića kao gradonačelnika ili protiv gradskog budžeta, što bi moglo da isprovocira i nove izbore. U pregovore sa SNS potom je krenuo i URS. U te dve stranke sada procenjuju da su šanse da naprave vlast sa DS ili sa SNS „potpuno izjednačene“.

„Deo Simonovićevih postupaka, koji se tumači kao zalaganje za veću autonomiju u kadriranju i odlučivanju niških demokrata u odnosu na Beograd, mogao bi biti sasvim prihvatljiv. Problem, je, međutim, to što odluka Predsedništva DS mora da se poštuje dok se eventualno ne promeni, i što Simonović nema većinsku podršku ni među demokratama, ni među građanima. Takođe, Gradskom odboru, na čijem je on čelu, mandat je istekao još decembra 2010. godine. Centrala stranke od tada nije raspisivala izbore, tako da i ona snosi deo odgovornosti za ovu situaciju“, zaključuju sagovornici Danasa.

Bruka

Kao što je Danas najavio da će se desiti, konstitutivna sednica Skupštine grada Niša juče nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na zasedanje nisu došli odbornici DS, SPS i URS uz obrazloženje da „još nije postignut dogovor o formiranju skupštinske većine“. Pristigli odbornici SNS, DSS i LDP kazali su da se dogodila „velika bruka za Niš“. Zakonski rok za održavanje konstitutivne sednice je 14. jul.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari