Sredinom ove nedelje šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić bio je u Prištini, gde je razgovarao sa srpskim oficirom za vezu Dejanom Pavićevićem, prošetao gradom, ručao u centru, obišao tamošnju crkvu Svetog Nikole i posetio Gračanicu.

Đurić je naknadno objasnio da je „njegov zadatak da pokaže da je to nešto normalno i da to treba da bude sastavni deo normalizacije odnosa“.

Bivši poslanik u Skupštini Kosova Rada Trajković i funkcioner DSS Marko Jakšić nisu oduševljeni ovim Đurićevim „izletom“, a politički analitičar Dušan Janjić ne isključuje mogućnost da kosovski zvaničnici uskoro uzvrate posetom Beogradu.

Rada Trajković upozorava da bi „Đurićeva demonstracija slobode kretanja“ mogla da bude najava uklanjanja žardinjera iz Parka mira u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Đurić je pokazao da ako on može da šeta Prištinom i Srbi mogu da iz severnog dela grada idu u južnu Mitrovici. On sa oficirom za vezu može da razgovara u Beogradu svakog dana. Sve to radi se u trenutku kada je izveštajem američkog tužioca Klinta Vilijamsona potvrđeno da je južno od Ibra nad Srbima vršeno etničko čišćenje u kontinuitetu, a šef Euleksa hapsi viđene Srbe na severu KiM po tajnim optužnicama, što vodi destabilizaciji ovog prostora“, ističe Trajkovićeva za Danas.

Ona kaže da u Đurićevom slučaju šetnja Prištinom nije nikakav problem, zato što ga tamo niko ne zna. Ona podseća da je Borislav Stefanović, kao glavni pregovarač Beograda u tehničkom dijalogu, pre tri godine u Prištini dočekan kamenicama, a da je Vejko Odalović i tokom 1999. šetao po ovom gradu, jer je tada bio načelnik kosovskog okruga, a i u stalnoj je komunikaciji sa Albancima. Beogradski mediji, pozivajući se na Kancelariju za KiM, tvrde da je Đurić prvi srpski zvaničnik koji je od 1999. prošetao Prištinom.

„Đurićeva šetnja po Prištini prevršila je meru dobrog ukusa, imajući u vidu aktuelne progone i hapšenja viđenih Srba na severu KiM, kao i činjenicu da Srbi napuštaju ovaj prostor. Za prvacima odlazi i narod. Istog dana dok je Đurić šetao po Prištini, Euleks je raspisao poternicu za bivšim i sadašnjim gradonačelnikom Zubinog Potoka Slavišom Ristićem i Stevanom Vulovićem. To govori da ova vlast vodi neozbiljnu politiku, po principu selo gori, baba se češlja. Kakvi ekonomski projekti, kad se Srbi iseljavaju. Koga oni više lažu“, kaže za Danas Marko Jakšić, funkcioner DSS.

Politički analitičar Dušan Janjić ističe da se „za razliku od onih koji su kao državni funkcioneri Srbije i prijatelji odlazili kod Hašima Tačija, ali nisu hteli da se fotografišu, Đurić se bar slikao, kao dokaz da je bio u Prištini“.

„Time su demantovane spekulacije prištinskih medija da srpski oficir za vezi Dejan Pavićević nije u Prištini. Takođe je izmerio stepen bezbednosti i ohrabrio i druge Srbe da dođu u Prištinu. Ako je ova šetnja bila u duhu Briselskog sporazuma, njom je potvrđeno da je Priština glavni grad Kosova. Posle ovog bilo bi u redu i da kosovski oficir za vezu Valdet Sadiku sa Hašimom Tačijem ili nekim od njegovih ministara prošeta Beogradom“, objašnjava Janjić za naš list.

Marko Đurić je izjavio da je sa Pavićevićem u Prištini razgovarao o „objedinjavanju postojećih ekonomskih potencijala i zajedničkom radu sa predstavnicima privremenih institucija na projektima koji bi bili značajni za obe zajednice“. Prema njegovim rečima, briselski razgovori o Parku mira i žardinjerama na mostu u Kosovskoj Mitrovici nastaviće se u septembru, do kada se ništa neće menjati.

Poglavlje 35 enigma

Odbor za KiM Skupštine Srbije usvojio je juče Izveštaj o radu vladine Kancelarije za KiM za prvih šest meseci 2014. i predlog njenog šefa Marka Đurića da obe institucije zajedno posete južnu pokrajinu. Na istoj sednici Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije za pridruživanje EU, obavestila je Odbor o pristupnim pregovorima o poglavlju 35. Ona je rekla da ovo poglavlje zavisi od briselskog dijaloga Beograda i Prištine, ali da se još ne zna kako je EU ove pregovore u Briselu povezala sa evropskim integracijama Srbije. Prema njenim rečima, još se ne zna ni šta je sadržaj sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, čije će potpisivanje biti jedan do uslova za Srbiju u poglavlju 35.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari