Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić smatra da predstojeći dijalog s Prištinom „Srbiji nije potreban“ i da je „štetan za njene državne interese“. Učestvujući u Danasovoj debati „Crvene linije srpske politike“, Samardžić kritikuje aktuelnu vlast u Srbiji zbog politike koju vodi prema KiM i izražava čuđenje što „zvanični Beograd do sada nije i sam podneo zahtev za prijem Kosova u UN“.


Kojim temama bi trebalo da bude posvećen predstojeći dijalog Beograda i Prištine, i da li bi i ko trebalo da posreduje, i pod čijim okriljem?

– Ovaj dijalog je Srbiji nepotreban i štetan je za njene državne interese, jer je njegov osnovni cilj i sadržaj uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa lažnom državom Kosovo. Takozvana životna pitanja za građane, to jest Srbe na Kosovu samo je ljuštura u koju treba zaviti faktičko priznavanje Kosova od strane Srbije.

Kako bi trebalo rešiti „sedenje za istim stolom“ predstavnika Beograda i Prištine u regionalnim organizacijama, imajući u vidu da kosovski zvaničnici ne žele da budu zastupljeni kao „Kosovo/Unmik“?

– U tome i jeste problem, što je Beograd sebe doveo u poziciju da rešava sva pitanja koja se ne dopadaju „kosovskim zvaničnicima. Umesto da nešto što oni „ne žele bude njihov problem, to postaje problem Beograda, a mi se preko ovakvih pitanja kao normalnih na to polako navikavamo.

Pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prihvati ulazak Kosova u Savet Evrope i OEBS?

– Ne shvatam zašto bi Srbija uopšte o tome lupala glavu. Ako, pak, neko misli da je to realnost, odnosno nužnost, zašto uopšte postavlja takvo pitanje.

Šta bi Beograd trebalo da učini ukoliko Priština podnese zahtev za prijem u UN?

– Ako se misli na zvanični Beograd, onda me čudi što do sada to nije i sam uradio, naime podneo zahtev za prijem Kosova u UN. Možda čeka inicijativu LDP? Hoću da kažem sledeće: da se Beograd do sada verodostojno suprotstavljao nezavisnosti Kosova, niko ne bi ni razmišljao o mogućnosti da ova lažna država bude članica UN.

U slučaju podele Kosova, gde bi Srbija trebalo da povuče granicu?

– Na međunarodnoj granici sa Albanijom.

Da li Beograd treba da podrži ulazak Srba u kosovske institucije na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu 2011?

– Koliko mi je poznato, predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu treba da se održe 2012. godine, kada i u celoj Srbiji. Jedino će na njima Srbi ući u kosovske pokrajinske institucije. Sve ostalo bi bilo čisto nasilje nad demokratijom, na primer kao u dosadašnjim izborima za organe lažne države Kosovo. Nadam se da niste mislili na to.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari