Smena Mlađana Dinkića s funkcija potpredsednika Vlade Srbije i ministra ekonomije i regionalnog razvoja najverovatnije neće uticati na to da se razotkriju brojne afere iz prošlosti s kojima je dovođen u vezu. Mislim da će, umesto obračuna s korupcijom i ostalim vrstama kriminala, samo neka druga grupa ljudi nastaviti da se bavi nezakonitim radnjama. Državni poslovi će se i dalje sklapati u postupcima koji nisu transparentni, podložni javnoj kontroli, što je leglo neprestanih finansijskih afera – tvrdi u razgovoru za Danas Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.


Kao „najkrupniju stvar” koju je, po njenom mišljenju, zataškao Mlađan Dinkić, Baraćeva navodi kupovinu i prodaju Nacionalne štedionice. „I dalje se ne zna da li su povučene državne rezerve iz Euroaksis banke. Tu je i pitanje poslovnog prostora Štedionice, koji obuhvata 12.500 kvadratnih metara. Iako je Vlada Srbije htela da proda ceo poslovni prostor, neko je doneo odluku da se proda samo polovina”, navodi Baraćeva. Naša sagovornica ukazuje na to da je Dinkić tvrdio da država nema nameru da proda akcije Štedionice, ali da je to na kraju ipak učinjeno, „a čitava dokumentacija o tome je prilično sakrivena”.

Verica Barać smatra da je Dinkić odgovoran i za aferu „satelit”. Ona kaže da postoje podaci da je Dinkić učestvovao u tome da se ugovor, koji je 2005. potpisao tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić o zakupu špijunskog satelita s izraelskom firmom Imidžset, „osnaži i ostane na snazi“.

Baraćeva smatra da je i u slučaju prodaje Mobtela čitav postupak rađen netransparentno i postavlja pitanje kako se došlo do austrijskog biznismena Martina Šlafa, koji je 2006, „po zasluzi Mlađana Dinkića“, dobio 30 odsto vlasništva te kompanije.

Tu je i slučaj „kiparskog novca“. Nedavno preminuli predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i bivši ministar pravde Vladan Batić je 2007. podneo Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala dve krivične prijave protiv bivšeg guvernera Narodne banke Jugoslavije Mlađana Dinkića, nekadašnjeg direktora pravnog sektora NBJ Dušana Lalića, bivšeg potpredsednika savezne vlade Nikole Šainovića, nekadašnjeg službenika MUP Mladena Spasića i bivše direktorke Beogradske banke Borke Vučić, u kojima ih tereti za iznošenje srpskih para na Kipar. Baraćeva tvrdi da vlada prikriva istinu o tome već četiri godine.

Za još jedan kontroverzni posao u koji je uključen Mlađan Dinkić naša sagovornica smatra i slučaj Rudarsko-topioničarskog basena Bor. „Kada bi poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić tražio da ugovor s kompanijom SNC Lavalin o izgradnji topionice bakra i fabrike sumporne kiseline bude prikazan u javnosti, odmah nakon toga bio bi raskinut. Kako se ta kanadska firma pojavila bez otvorenog postupka? Ko je izračunao kvote po kojima se dodeljuju subvencije?”, upozorava predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari