Izbori u Srbiji su pokazali da su građani umorni od lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, koji je precenio svoju poziciju kada se prevremeno povukao s funkcije šefa države. Tadić je poražen, a DS je ozbiljno oslabljena. Glasači su uskratili podršku kandidatu DS i toj stranci iz nekoliko razloga, među kojima se nalaze način na koji je Tadić vladao, ozbiljna ekonomska i društvena situacija u državi, kao i optužbe o krađi glasova na parlamentarnim izborima. Dragan Đilas i Bojan Pajtić će sada biti novi politički lideri u usponu u DS – ocenjuje za Danas Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu i uticajna ekspertkinja za Zapadni Balkan.

Naša sagovornica dodaje da „ostaje da se vidi da li će Srbija sada ući u fazu kohabitacije“. „U svakom slučaju, ustavna prava predsednika u Srbiji nisu tako velika, a premijer i vlada će imati moć u svojim rukama“, ukazuje Johana Dajmel.

Očekujete li da će nova vlada u Beogradu biti ubrzo formirana?

– Konsultacije o formiranju nove vlade verovatno će biti dugotrajne i teške. Iako je Ivica Dačić smatran odlučujućim faktorom posle parlamentarnih izbora, sa Nikolićem kao predsednikom on više nije u lagodnoj poziciji. Dačić je bio veoma zahtevan kada je do 20. maja tvrdio da će biti premijer, a Tadić predsednik, i možda će doći u iskušenje da nastavi da ucenjuje DS. Dakle, on bi na kraju mogao da pretera u svojim ambicijama i pokvari pregovore između DS i SPS. S druge strane, Nikolić će možda doći u iskušenje da ponudi Dačiću mesto premijera. Ipak, gotovo je izvesno da SNS i SPS neće napraviti vladu, jer bi im bio potreban i antievropski DSS. Na kraju, može da se desi da DS i SNS formiraju takozvanu veliku koaliciju. U svakom slučaju, taj proces će potrajati, možda i do septembra.

Prema vašem mišljenju, koje stranke treba da formiraju novu vladu ukoliko Srbija želi da što pre ostvari napredak na putu ka EU?

– Da li će se Srbija približiti Evropi ili ne zavisi od naredne vlade. U tom kontekstu, sve stranke s jasnim proevropskim stavom treba da uđu u vlast. Ako SNS jasno pokaže da je istinski posvećena evropskim integracijama Srbije, može da se dogodi da napravi vladu sa DS. U svakom slučaju, dobra vest u vezi s ovim parlamentarnim izborima odnosi se na to što prvi put proevropske političke snage u Srbiji imaju skupštinsku većinu. Ako one budu ispunjavale svoja obećanja i uložile istinski napor da se zemlja približi Uniji, mogu podstaći bilo koju koalicionu vladu da ostane na proevropskom putu.

Koji će biti glavni zadaci nove vlade u narednim mesecima, kada je reč o EU integracijama?

– Nikolić mora da u praksi dokaže svoju proevropsku retoriku, što, između ostalog, znači da dobri odnosi sa susedima, koje je uspostavio Tadić, ne smeju biti ugroženi. U svakom slučaju, vlada će imati najveću ulogu u donošenju odluka, a uslovi koje je postavio Evropski savet nesumnjivo uključuju dalje unapređenje odnosa Srbije i Kosova. Dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen što pre i sporazumi koji su do sada postignuti moraju biti primenjeni. Takođe, potrebno je da Srbija nastavi da sprovodi ekonomske i finansijske reforme.

Postoji li mogućnost da nova vlada i predsednik Republike promene politiku prema Kosovu?

– Iskreno, ne očekujem ozbiljne promene, ali može da se dogodi da SNS uspe da iskoristi svoj uticaj na „paralelne strukture“ na severu Kosova da okončaju politiku opstrukcije i započnu istinski dijalog s Beogradom o svojoj poziciji i budućnosti Kosova. Istovremeno, ako Beograd i Priština istinski teže unapređenju svakodnevnog života ljudi, treba da pronađu konstruktivna rešenja za takozvana tehnička pitanja.

„Bolne reforme i politička hrabrost“

Ima li šanse da Srbija započne pregovore o pridruživanju sa EU do kraja godine?

– Mnogo toga zavisi od vremena koje će biti potrebno da se formira nova vlada, jer sve do tada nije moguće preduzeti mere koje su neophodne da bi se napredovalo ka EU. Svi sporazumi postignuti u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine moraju biti sprovedeni čim bude formirana nova vlada i razgovori moraju biti nastavljeni. Takođe, Brisel očekuje da Beograd nastavi reforme, što bi podrazumevalo ispunjenje političkih kriterijuma za početak pregovora o članstvu u EU. Dakle, Srbiji je potrebna snažna vlada i parlamentarna većina kako bi bio ostvaren ekonomski napredak, što žele i građani i Brisel. To neće biti postignuto bez bolnih reformi i političke hrabrosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari