Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas izjavio je danas da se nada da su predstojeći parlamentarni izbori 16. marta poslednji put da se ta stranka bori protiv diktature u Srbiji.

 

Na obeležavanju 24. godišnjice rada DS u Domu omladine Beograda, Đilas je rekao da se ta stranka ne bori protiv Aleksandra Vučića zbog njegove ličnosti, već da je protiv onoga što on radi. Đilas je dodao da se DS bori protiv hajke i progona, cenzure medija, ekonomskog uništenja, zaduživanja, i lažnih obećanja.

On je podsetio da su visoki funkcioneri Vlade Srbije pre godinu dana obećavali dolazak kompanije Mubadala i četiri milijarde dolara investicija u fabriku čipova a da danas obećavaju Beograd na vodi i priliv više od tri milijarde dolara.

Siromašna je ovo zemlja, ne možemo mi da prihvatimo odjednom sedam milijardi. Hajde prvo one četiri od pre godinu dana, hajde prvo to da nam dođe, da to stigne u Srbiju, pa kad dobijemo te četiri, lako ćemo i ove tri. Dosta je bilo laži!“, rekao je Đilas.

On je ponovio da Demokratska stranka ne postoji da bi bila uvek u vlasti, već da bi menjala zemlju na bolje i Srbiju učinila pristojnim mestom za život.

„Ako neko ne razume da je DS svima nama, osim Zoranu Đinđiću, dala više nego što smo mi dali njoj, onda on ne shvata suštinu ove organizacije“, rekao je Đilas i dodao da se ni Srbija danas ne preziva Vučić niti se ranije prezivala Tadić, jer je i Srbija važnija od svih koji su u nekom momentu vode.

 

ViEtDeVtRiCk

 

Predsednik DS-a je zahvalio članovima što su mu pre 15 dana

u Novom Sadu poklonili poverenje kada je izneo taj stav ali nije želeo da komentariše odlaske bivših
istaknutih funkcionera demokrata.

 

„Mislim da više od bilo kojih mojih reči njihovi poslednji postupci govore o njima samima“, rekao je Đilas, što je naišlo na burno odobravanje prisutnih u sali Doma omladine Beograda, gde je osnovana Demokratska stranka 1990. godine.

Zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić rekao je da ta stranka, kao i pre 24 godine, ima isti zadatak a to je da od Srbije napravi demokratsku državu i da se bori protiv autokratije.

„Ali kako god okrenemo, uvek se ispred nas ispreči duh Slobodana Miloševića. Juče je obećavao turbomlazni helikopter, danas Beograd na vodi. Juče da će Srbija biti Švajcarska, danas 100 milijardi evra investicija. Juče je vadio iz šešira Milana Panića, danas je spao na Nebojšu Čovića. Juče je ubijao mecima, danas to čini tabloidima. Juče se inatio celom svetu, danas ga bespogovorno sluša“, rekao je Pajtić.

Pajtić je ocenio da je aktuelna Vlada najgora u poslednjih 14 godina jer je privukla najmanje investicija a dala najviše obećanja i zaduživanja.

„Duh devedesetih se vratio, ali kako je svojevremeno rekao Borislav Pekić, mi smo 'ghost busters' (istrebljivači duhova)“, naglasio je Pajtić.

Predsednik Političkog saveta i prvi predsednik DS-a Dragoljub  ićunović je podsetio da je prilikom osnivanja te stranke jedan od prvih zadataka bio borba za demokratiju, a protiv vladavine jednog čoveka i da je to isto potrebno i danas.

 

„Zadatak demokrata nije da uvek budu u vlasti nego da je uvek kontrolišu“, rekao je Mićunović i podsetio da DS, bez obzira da li je u vlasti ili opoziciji mora da se zalaže za interese građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari