– Neću finansirati narednu kampanju Demokratske stranke i ne vraćam se u politiku, kaže za Danas Dragan Đilas, bivši predsednik DS, odgovarajući na naše pitanje da li to što je otkupio dug DS prema Razvojnoj banci Vojvodine znači da bi mogao na taj način da se vrati u politiku i bude ponovo finansijer demokrata.

Firma Multikom, čiji je Đilas vlasnik, otkupila je prošle nedelje dug od oko 50 miliona dinara koji demokrate imaju prema Razvojnoj banci Vojvodine od koje su uzeli novac za finansiranje kampanje 2012. Na taj način ova kompanija je praktično postala vlasnik nekretnina koje je desetak funkcionera DS stavilo pod hipoteku. Među onima koji su to učinili su Oliver Dulić, Dušan Elezović, ali i Aleksandar Senić i Aleksandar Šapić, koji više nisu članovi ove stranke. I sam Đilas je založio svoj stan na Vračaru. Zbog toga što DS nije platila dug, postojala je opasnost da budu aktivirane hipoteke na te nekretnine. Ovim otkupom duga ta opasnost se otklanja, a Đilas veruje da će mu DS za godinu i po ili dve vrati novac. On je izjavio i da ne namerava da prodaje te nekretnine.



– Ne planiram da finansiram buduću kampanju DS i na ovaj način se ne vraćam u politiku. Nemam nameru da imam bilo kakve veze sa politikom. Ovo sam uradio jer je to bio jedini način da sačuvamo naše stanove – navodi Đilas.



Upitan da li ovaj potez znači da će možda biti kandidat demokrata za gradonačelnika Beograda, on takođe odgovara negativno. 

 

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, iako je sadašnjem lideru DS Bojanu Pajtiću „pao kamen sa srca“ zbog ovog Đilasovog velikodušnog čina, deo demokrata smatra da je ovim Đilas kupio DS i da ubuduće može da radi sa strankom šta god hoće, pa čak i da je ponovo preuzme posle izbornog kraha demokrata, dok deo misli da je ovo što je Đilas uradio sasvim u redu.

Podsetimo, da bi finansirala izbornu kampanju 2012, Demokratska stranka na čijem je čelu tada bio Boris Tadić je od RBV uzela kredit od ukupno 360 miliona dinara. Po gubitku izbora i vlasti, DS se suočila s finansijskom krizom zbog dugova iz kampanje, ali i zbog manje novca koje mesečno dobija iz republičke kase na konto broja poslanika, odnosno osvojenih glasova. DS je dug godinama otplaćivao i smanjio na 50 miliona dinara.

Račun DS u blokadi za 71 milion dinara



Na sajtu Narodne banke Srbije piše da je račun DS na dan 6. oktobar u blokadi u iznosu od nešto više od 71 milion dinara. Račun DS blokiran je 5. juna 2014. i u neprekidnoj je blokadi već 488 dana. Ukupan broj dana koliko je DS proveo blokiranog računa je 640.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari