Socijalistička partija Srbije kompletiraće rukovodstvo stranke najverovatnije tek sredinom februara i to dva meseca od održavanja Kongresa stranke. Ivica Dačić će na toj sednici Glavnog odbora predložiti potpredsednike stranke, kompletno Predsedništvo, ali i izvršne organe. Na pitanje ko će sve biti deo novog rukovodećeg tima socijalista niko u SPS juče nije mogao da odgovori. „Odgovore na sva pitanja ima jedino Dačić, ali ih još nije podelio sa nama. Uostalom, sam je rekao da nas još posmatra“, tvrde socijalisti sa kojima smo razgovarali.

Novica Tončev, dosadašnji član Predsedništva i kandidat za potpredsednika stranke, međutim ne razume šta Dačić toliko dugo vaga i da je jedini opravdani razlog njegova prezauzetost diplomatijom i OEBS-om.

„Dačić nema šta više da nas gleda. Niko od nas ne može da se promeni za mesec-dva dana. Jedino merilo našeg rada su rezultati na izborima, a oni su odavno poznati i tu nije važno da li je neko lep ili ružan“, kaže Tončev. On dodaje da su opštinski i gradski odbori, uprkos pritiscima pojedinaca iz stranke, predložili svoje kandidate za najviše stranačke funkcije. Osim što su pojedinci, prema njegovim rečima, vršili pritisak na odbore da njih predlože, oni su i vraćali predloge insistirajući da se oni promene.

„Takav je slučaj bio sa predlogom leskovačkih socijalista koji su mene predložili za potpredsednika, jer su smatrali da imam rezultate na jugu Srbije“, ističe Tončev ne želeći da otkrije ko su te njegove kolege koje su lobirale za sebe ne birajući načine. On, međutim, dodaje da je tačno da Dačićevo angažovanje u diplomatiji i OEBS-u donosi poene stranci, ali da on ni u kom slučaju ne sme da zanemari SPS, budući da su lokalni izbori već naredne godine.

Slavica Đukić Dejanović, dosadašnja potpredsednica SPS, ne vidi ništa neobično u Dačićevom vaganju koga će izabrati za najbliže saradnike. Smatra da su njegovi državnički poslovi došli u prvi plan i da će svoje predloge dati u narednih mesec dana.

„Vi znate koliko ja volim posmatranje. To je osnovna metoda mog rada i nemam nikav problem da budem posmatrana i da posmatram. Uostalom ja zaista sebe vidim u rukovodstvu partije, a da li ću biti potpredsednik ili član Predsedništva, ili u Izvršnom odboru nije važno. Poziciju u stranci nikada ne tražim, već što dobijem to i prihvatam. Prema tome sve što bude moj predsednik stranke odlučio ja ću prihvatiti i nikada neću lobirati. Po statutu ja sam već član Predsedništva, kao predsednica Foruma žena“, kaže Đukić Dejanović negirajući da je Dačić zanemario stranku, iako je najviše vremena za stranačka pitanja imao kada je SPS bio u opoziciji.

Na pitanje može li doći do revolta baze ukoliko Milutin Mrkonjić bude sklonjen iz rukovodstva, Đukić Dejanović odgovara da ona to ne zna, ali da smatra da je Mrkonjić jedna od najvećih vrednosti SPS.

Sam Mrkonjić za Danas nije želeo da komentariše predstojeće kadrovske promene u SPS tvrdeći da ga to ne zanima, kao ni Dijana Vukomanović, koja, kako tvrde u SPS-u, nema podršku baze, ali ima podršku lidera stranke.

Za razliku od nje Branko Ružić, dosadašnji predsednik IO SPS i jedan od najozbiljnijih pretendenata na mesto zamenika predsednika, ima podršku baze, ali ne i preveliku naklonost lidera stranke. Aleksandra Antića, drugog ozbiljnog kandidata za Dačićevog zamenika, međutim, slabije poznaju u unutrašnjosti, ali on zato ima čvrstu podršku u Beogradu. Sve te činjenice su i dobri razlozi zbog kojih Dačić već mesec dana vaga, kako od stranačkih kadriranja ne bi imao ni ličnu, ali ni partijsku štetu.

Poznavaoci prilika u SPS-u ipak tvrde da je Žarko Obradović kod Dačića izgubio šanse da ponovo pretenduje na funkciju zamenika lidera, budući da se preigrao previše lobirajući za sebe po stranačkim odborima. Sudeći prema tvrdnjama naših sagovornika, pozicija Dušana Bajatovića je nesporna s obzirom na podršku vojvođanskih socijalista, i po svemu sudeći njega će Dačić ponovo predložiti za potpredsednika SPS.

Novi i stari kadrovi

Osim što ne znaju ko će od starih kadrova ući u Predsedništvo i među potpredsednike stranke, socijalisti ne znaju ni ko su ti novi kadrovi koji će zameniti stare. Napominju da je jedino osigurano mesto u Predsedništvu stranke za sada Đorđu Đokoviću i to kao predsedniku Socijalističke omladine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari