Bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović treba da traži saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije za obavljanje nove dužnosti v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Na to je obavezuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji funkcionerima kojima je prestao mandat dve godine zabranjuje zasnivanje radnog odnosa ili poslovne saradnje sa organizacijama koje se bave delatnostima koje imaju veze s funkcijom koju su obavljali, ukoliko nemaju saglasnost ovog nezavisnog regulatornog tela. S obzirom na to da je Đukić Dejanović bila ministarka zdravlja, a da ju je Vlada imenovala za v. d. direktora klinike, Agencija bi trebalo da se oglasi.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da je zavod „Dr Laza Lazarević“ pravno lice i da postoji dužnost traženja saglasnosti ako dužnost podrazumeva zasnivanje radnog odnosa.

– Međutim, situacija jeste posebna, jer je reč o novoj javnoj funkciji, pa bi valjalo da se oglasi Agencija. Generalno ne vidim problem u tome da bivša ministarka postane direktor državne zdravstvene ustanove ako ima kvalifikacije za to. Međutim, problem je u tome što se bilo ko imenuje za v. d. direktora a ne da se najbolji kandidat za direktora izabere na konkursu, navodi Nenadić.

U Zakonu piše da „funkcioner kome je prestala javna funkcija dve godine po prestanku funkcije ne može da zasnuje radni odnos, odnosno poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom koja obavlja delatnosti u vezi sa funkcijom koju je funkcioner vršio, osim po dobijenoj saglasnosti Agencije koju je dužan da zatraži pre zasnivanja radnog odnosa, odnosno poslovne saradnje zatraži“.

Odgovor se očekuje

Naš list je Agenciji juče poslao pitanja da li je Đukić Dejanović tražila njihovu saglasnost, i da li postoji mogućnost da je dobije i po kom osnovu, na koje očekuje odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari