Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče da „mimo dogovorenih, nema dodatnih uslova za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU“. On nije precizirao šta je „dogovoreno“, ali tvrdi da 11 nemačkih uslova koji su se pojavili u medijima „ne postoje“.


– Ispunili smo sve na šta smo se usmeno i u pisanoj formi obavezali. Spremni smo da se pregovori o poglavljima otvore u junu ili septembru. Nadamo se da će se uzeti u obzir to što je Srbije preduzela sve na sprovođenju Briselskog sporazuma, unutrašnjim reformama i izgradnji kvalitetnih odnosa sa državama u regionu – rekao je Đurić juče na konferenciji za novinare na kojoj je, dan posle nastavka političkih pregovora Beograda i Prištine, predstavio vladin Izveštaj o napretku dijaloga u Briselu u poslednjih šest meseci.

Iako je, prema njegovim rečima, delegacija Srbije prekjuče „otišla u Brisel da raščisti šta su uslovi za otvaranje poglavlja“, Đurić je juče izbegao direktan odgovor na pitanje novinara šta je konkretan rezultat tog „raščišćavanja“ i šta se od Beograda traži. On je objasnio da se Vlada Srbije odlučila na objavljivane ovog izveštaja o briselskim pregovorima zato što je „istina najjače srpsko oružje na KiM“.

Za zastoj u primeni Briselskog sporazuma šef Kancelarije za KiM prozvao je Prištinu, koja je, kako je rekao, „napustila Plan sprovođenja ovog dokumenta i stalno natura statusno pitanje“. Đurić je kritikovao u EU, kao garanta sporazuma. zbog pasivnosti i međunarodne organizacije na KiM, koje je ne pomažu sprovođenje briselskih dogovora na terenu. Kao jedan od problema Đurić je naveo i to što prištinski pregovarači, iako su legitimni predstavnici kosovskih Albanaca, imaju „tešku hipoteku iz prošlosti kao neposredni učesnici ratnih dejstava“.

Za Beograd je, prema Đurćevim rečima, najveći problem što se još nije krenulo u osnivanje zajednice srpskih opština, jer Priština odbija da za to stvori pravne uslove i prilagodi zakonodavstvo. On je govorio o problemima koje prate dogovore i u drugim oblastima – pravosuđu, policiji, telekomunikacijama, energetici, lokalnoj samoupravi, kao i kada je reč o tehničkim sporazumima.

Na pitanje novinara da li je za Beograd problem i to što je Ustavni sud Srbije većinu tehničkih sporazuma proglasio neustavnim, Đurić je odgovorio da je „USS neustavnim ocenio uredbe vlade Mirka Cvetkovića za provođenje briselskih sporazuma, koje je ispregovarao Borislav Stefanović, a da je nova vlada donela nove uredbe koje niko nije osporio“.

On je najavio da će Srpska lista narednih dana saopštiti odluku o povratku u kosovske institucije, jer je prethodnih dana imala intenzivne kontakte sa koalicionim partnerima iz DPK i DSK. Kao rezultat preksinoćnih pregovora premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe Đurić je naveo otvaranje dva nova administrativna prelaza – između Banjske i Novog Pazara na severu KiM i u Kosovskom Pomoravlju između Medveđe i Kosovske Kamenice.

Prema njegovim rečima, Vučić i Mustafa nisu razgovarali o Parku mira kod mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice, jer će „pregovore o sprovođenju plana od tri tačke nastaviće gradonačelnici severne i južne Mitrovice kad procene da je za do došao trenutak“. Đurić je najavio da će Beograd na majskim pregovorima u Briselu tražiti priznavanje univerzitetskih diploma Prištinskog univerziteta koji je 1999. izmešten u severni deo Kosovske Mitrovice, a koje imaju državne simbole Srbije.

Đurić odgovorio Lunačekovoj

Marko Đurić je „iznenađen izjavom izvestioca EP za Kosovo Ulrike Lunaček da Srbija treba da poništi presudu“ protiv šefa kosovske diplomatije i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija. Đurić kaže da nije na političarima da komentarišu tužioca za ratne zločine i sudske presude i objašnjava da je Beograd, u skladu sa tim, samo obavestio Prištinu da je presuda protiv Tačija na snazi i da je spreman da je spovede. „Nikome ko postavlja takva pitanja kao Lunaček nije palo na pamet da se zainteresuju da li je možda takozvana teroristička OVK počinila neke ratne zločine na KiM“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari