Prvu posetu Beogradu od stupanja na dužnost šefa Euleksa Gabrijel Meuči započeo je juče susretom sa šefom kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Markom Đurićem.

U saopštenju Euleksa navodi se da su Meuči i Đurić razgovarali „o novom mandatu Misije EU, sa posebnim osvrtom na sever Kosova“, prenose agencije. Isti izvor javlja i da je novi šef ove misije rekao da je „Euleks posvećen jačanju vladavine prava na severu Kosova“. Tokom dvodnevnog boravka u Beogradu Meuči bi trebalo da razgovara i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrima pravde i unutrašnjih poslova Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem.

Uoči jučerašnjeg sastanka nije bilo moguće utvrditi o čemu će sve Đurić i Meuči razgovarati, osim da su u planu „sva otvorena pitanja“. Meuči je dužnost šefa Euleksa preuzeo 15. oktobra, pred aferu o korupciji u ovoj misiji. Iako se medijima spekuliše da su među spornim slučajevima korupcije i prodaja srpske imovine i suđenje Dreničkoj grupi, u Vladi Srbije juče nije bilo moguće potvrditi da li će skandali u Euleksu biti jedna od tema susreta Đurić – Meuči, iako je ova misija raspoređena na KiM na osnovu saglasnosti zvaničnog Beograda.

Inače, Beograd do sada javno nije reagovao na to što Brisel već više godina mandat Euleksa, kao zvanično „statusno neutralne misije“ koja se poziva na Rezoluciju 1244 SB UN, produžava samo na osnovu razmene pisama predsednika Kosova i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost. Poslednji put u junu ove godine, Euleksu je rad produžen na još dve godine, sa zadatkom da „ubrza prenos svojih aktivnosti na kosovske institucije i druge aktere EU“.

U severnom delu Kosovske Mitrovice juče je održan protest Srba sa kog je traženo da se njihovi uhapšeni sunarodnici brane sa slobode.

Nagađanja

Pre jučerašnjeg susreta Đurića sa Maučijem nije bilo potvrde ni da li će na njemu biti reči o problemu utamničenih Srba, osumnjičenih za teška krivična dela, uključujući i ratne zločine, kojima Euleks ne dozvoljava da se brane sa slobode, uprkos garancijama koje je dobio od Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari