Konačna odluka o eventualnom uklanjanju srpskih barikada na severu Kosova i Metohije trebalo bi da se donose danas u Leposaviću na zajedničkoj sednici odbornika četiri srpske opštine. Iako je to je jedna od odluka sa preksinoćnjeg sastanka predsednika Srbije i lokalnih zvanika sa severa KiM, izvori Danasa na terenu nezvanično najavljuju da bi dnevni red ove sednice mogao da bude „vruća tema“, jer odbornici žele da raspravljaju o nedavnom sporazumu koji su predstavnici Vlade Srbije, uz posredovanje Kfora, postigli sa Prištinom.


Povlačenje barikada je, kako nam je rečeno, periferna stvar, jer odbornici žele da se izjasne o celom dogovoru, a ne samo o njegovoj prvoj tački. Pojedini politički krugovi na severu KiM ukazuju da Beograd, u dogovoru sa lokalnim funkcionerima, pokušava da taktikom neizjašnjavanja odbornika dobije prećutnu saglasnost za privremeni sporazum o rešenju krize.

Hans Vihter, portparol Kfora, izjavio je juče da „Srbi imaju malo vremena za razgovor sa lokalnim strukturama na severu“ i da „veruje da će do septembra biti prevaziđeni svi sporovi, a dijalog nastavljen“, prenose agencije. Krstimir Pantić, gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, izjavio je za Danas da su opštinski funkcioneri sa predsednikom Tadićem razgovarali o krizi na severu KiM, izazvanoj „jednostranim potezima kosovskih Albanaca i dela međunarodne zajednice, koji podržava kosovsku nezavisnost“. Pantić kaže da su na sastanku u Predsedništvu Srbije razmatrane i sve tačke sporazuma koji je Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom, dogovorio sa Kforom.

„Izneli smo naša strahovanja da i ovaj dogovor ne bude zloupotrebljen – da ga međunarodna zajednica ne tumači onako kako njoj odgovara, jer takvo loše iskustvo imamo od Rezolucije 1244 SB UN do sporazuma sa Euleksom. Da bi se to sprečilo, predložili smo da se delovi sporazuma izmene. Treba tražiti garancije da Euleks, koji se ne pominje u sporazumu, neće preduzeti jednostrane poteze, jer šef Misije EU insistira na poštovanju kosovskih zakona i ustava“, objašnjava Krstimir Pantić.

On kaže da će na današnjoj sednici u Leposaviću odbornici četiri opštine sa severa KiM razmatrati bezbednosnu situaciju na terenu, biće obavešteni o detaljima susreta lokalnih funkcionera sa Tadićem i izjašnjavaće se samo o prvoj tački sporazuma Vlade Srbije i Kfora – povlačenju barikada. Prema Pantićevim rečima, ostale tačke sporazuma su stvar države, a ne lokalnih vlasti, zbog čega opštinski odbornici ne mogu da o njima raspravljaju.

Sagovornik Danasa naglašava da je „u sprovođenju sporazuma obaveza Srba samo uklanjanje barikada“. Povodom tvrdnji da su lokalni funkcioneri sa severa pod pritiskom državnog vrha, Pantić kaže da na sastanku sa Tadićem „nije bilo ucena“ i da je predsednik Srbije „pažljivo slušao i ozbiljno shvatio sve primedbe“.

Borislav Stefanović ističe za Danas da dopuna sporazuma sa Kforom ili traženje dodatnih garancija nije moguća. On napominje da „iza sporazuma čvrsto stoje država Srbija i međunarodna zajednica, koje garantuju da neće biti jednostranih poteza“, a ukoliko do toga, ipak, dođe, Stefanović upozorava da će „Srbi ponovo postaviti barikade“. Stefanović tvrdi da je „ovim sporazumom Srbija potvrdila suverenitet na KiM, jer je učestvovala u njegovom stvaranju“.

Predsednici opština i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković jučerašnji dan proveli su na barikadama. Kako prenose agencije , oni su u Rudarima rekli građanima da je „obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu i da podrži odluke Beograda, iako im se nešto ne svidi, jer je to u obostranom interesu“. Takođe su preneli Srbima i Tadićevu poruku da „Srbija čvrsto stoji iza svog naroda i da neće dozvoliti da neko nasiljem ostvari svoje ciljeve na severu KiM“.

Prema izveštajima sa terena, broj Srba na barikadi prema Jarinju kod Leposavića je je manji, ali u Rudarima i Zupču ne popušta. Vozilima Kfora omogućava se prolaz na svim putevima, osim u Rudarima, gde je postavljen veliki metalni krst. Prištinski dnevnik Koha ditore piše da je „uklanjanje barikada uslov za sprovođenje sporazuma između Kfora, Beograda i Prištine“. Koha prenosi i izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da je ovim dogovorom Priština „postigla tri cilja – potpuno poštovanje reciprociteta, kompletan prekid krijumčarenja i potpunu kontrolu teritorije“.

Velika Britanija i Nemačke upozorile su „ Srbiju i Kosovo da će ugroziti svoje šanse za članstvo u EU, ako dozvole nastavak etničkih napetosti duž granice“. U zajedničkom tekstu, objavljenom juče u Frankfurter algemajne cajtungu, nemački i britanski šefovi diplomatije Gvido Vestervele i Vilijam Hejg traže da Priština i Beograd reše pograničnu krizu. „Srbija i Kosovo treba da nađu diplomatsko rešenje za priznavanje kosovskih granica, koje će poboljšati svima i dve države vratiti na putu ka članstvu u EU, u suprotnom propustiće ovu istorijsku šansu“, upozoravaju Hejg i Vestervele. Posle jučerašnje posete Londonu, Vestervele bi danas trebalo da krene u balkansku turneju, u okviru koje će posle Hrvatske i Crne Gore, u četvrtak obići i KiM..

Majk Men, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je juče da je „nužno da vlasti u Beogradu i Prištini učine sve da se potpuno smiri zategnutost i da, pored ostalog, budu uklonjene barikade na severu Kosova, što je deo sporazuma“. Stav EU je, kaže Men, da se mora učiniti sve da se predstavnici dve strane ponovo sredinom septembra vrate dijalogu.

Investicija EK značajna za ceo region

Stav Evropske komisije o statusu Kosova nije se promenio, iako je krajem prošle nedelje dodelila Kosovu opremu vrednu 1,1 milion evra za unapređenje granične policije, tvrde u Kancelariji EK u Prištini. Na pitanje Danasa zbog čega je EK u sred krize na severu KiM dala pomoć za pograničnu policiju i da li je time izašla iz formalno statusno neutralnog položaja, u Kancelariji EK odgovaraju da je to investicija koja će pomoći Kosovu u borbi protiv organizovanog kriminala, što je u najboljem interesu celog regiona Zapadnog Balkana. „EU vidi širu vladavinu zakona ákao ključnu oblast za reforme na Kosovu, što je kao i za ostatak Zapadnog Balkana, važan uslov za napredak ka evropskoj perspektivi. EU je poslala svoju najveću civilnu misiju – Euleks da pomogne lokalnim vlastima da sprovedu neophodne reforme u oblasti vladavine prava, dok EK pruža tehničku pomoć?“, objašnjavaju u Kancelariji EK u Prištini.

Crkva podržava sporazum

Eparhija raško-prizrenska juče je podržala privremeni sporazum između Vlade Srbije i Kfora, jer je „ otvorio put ka postepenom razrešenju postojećih problema“. U saopštenju ERP, koje je objavljeno i na sajtu SPC, ističe se da je „sporazum u funkciji mira i bezbednosti za sve građane, posebno na severu KiM“ i da je „od velike važnosti da sve strane podrže ovaj dogovor kao neophodno privremeno rešenje koje treba da spreči širenje nasilja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari