Evropska unija sasvim sigurno nije oduševljena samitom Kine i država Centralne i Istočne Evrope koji bi u decembru trebalo da se održi u Beogradu, mišljenje je Predraga Simića, profesora Fakulteta političkih nauka. On u izjavi za Danas ističe da EU na taj samit gleda slično kao na neuvođenje sankcija Rusiji.


„Zvanični Brisel sasvim sigurno ne gleda blagonaklono na najavu ulaska Kine na mala vrata (preko Srbije) na tržište EU. Njihov uticaj, koji stiču investicijama u infrastrukturne projekte, ali i političkim povezivanjem sa državama regiona, EU posmatra slično kao što je slučaj sa prisustvom i uticajem Rusije“, ističe Simić.

Prema njegovom mišljenju, Vlada Srbije uprkos tome pokušava da privuče kineski i ruski novac, jer je svesna da u narednih pet godina neće ući u EU.

„Treba nečijim finansijama i investicijama ispuniti pet godina koje slede do ulaska u EU. Mislim da Vučić to radi sa Rusijom i Kinom. On nije jedini, to sve zemlje Zapadnog Balkana pokušavaju. Vidite da smo svi oduševljeni kineskim i ruskim parama, jer evropske skoro videti nećemo“, zaključuje Simić. On, ipak, upozorava da kineske i ruske pare nisu donacije i pomoć, već krediti, i to po uslovima koji nisu baš povoljni, kao što se javnosti predstavlja.

U prilog tvrdnji Danasovog sagovornika Predraga Simića da EU nije nimalo oduševljena najavom većeg prisustva Kine u ovom delu Evrope, govori podatak da je uoči prvog samita Kine i država Centralne i Istočne Evrope u Varšavi, pre dve i po godine, Evropska unija uputila jasno upozorenje državama učesnicama da prilikom zaključivanja ekonomskih sporazuma sa Kinom ne prekrše regulatorne propise EU.

Samit Kine i država Centralne i Istočne Evrope koji će se u decembru održati u Beogradu biće treći u nizu ovih susreta koji se održavaju povodom planiranja realizacije deset milijardi kineskih investicija u ovaj deo Evrope. Prema planu, u decembru će u Beograd doputovati premijeri Rumunije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Prvi samit održan je u Varšavi 2012. godine. Još tada je najavljena brza realizacija investiranja deset milijardi evra kineskog novca. Međutim, do sada nijedan od projekata nije doživeo realizaciju. To je bio razlog za upozorenje koje se moglo čuti godinu i po dana kasnije, na drugom samitu, koji se 2013. godine održao u Bukureštu – da se obećanje o velikoj injekciji kineskog kapitala još nije ostvarilo, pri čemu Poljska, kao drugi najveći kineski partner u regionu Centralne i Istočne Evrope, nije dobila veće kineske investicije, a nisu ih dobile ni baltičke zemlje, kao ni Slovačka i Češka.

Da li će najavljeno potpisivanje ugovora o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, koji bi u decembru trebalo da potpišu premijeri Kine, Mađarske i Srbije, biti prvi projekat koji će zaživeti, ostaje da se vidi.

Podsetimo, na prvom samitu u Varšavi učestvovao je tadašnji premijer Mirko Cvetković, a godinu i po dana kasnije u Bukureštu njegov naslednik Ivica Dačić. Aktuelni premijer Aleksandar Vučić dogovorio je da se treći skup tog tipa održi u Beogradu, ističući oduševljenje činjenicom da će to biti prvi put, posle 28 godina, da kineski premijer poseti Srbiju. Premijer je tu posetu, odnosno kineski samit država Centralne i Istočne Evrope u Beogradu dogovorio u okviru učešća na Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu, kome je prisustvovalo više od 1.500 učesnika iz 90 zemalja, među kojima su i šefovi i članovi vlada Kine, Srbije, Danske, Egipta, Albanije…

Video-link sa Beogradom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom trodnevnog boravka u Kini posetio i Huavei, jednu od vodećih svetskih informaciono-komunikacionih kompanija. Tokom obilaska u Pekingu, premijer je prisustvovao i video-konferenciji koja je organizovana sa sedištem kompanije Huavei u Beogradu. Aleksandar Vučić se video-pozivom obratio srpskim studentima – stipendistima programa stručnog usavršavanja „Huawei Telecom Seeds for the Future“.

Države čiji premijeri treba da dođu u Beograd u decembru:

– Rumunija

– Albanija

– Bosna i Hercegovina

– Bugarska

– Češka

– Hrvatska

– Estonija

– Litvanija

– Letonija

– Makedonija

– Crna Gora

– Poljska

– Slovačka

– Slovenija

– Mađarska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari