Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se juče u Moskvi sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nesumnjivo ulaže napor u cilju intenziviranja saradnje RS i Rusije, naročito u političkom i ekonomskom segmentu, ocenjuju za Danas stručnjaci za politiku iz BiH i Srbije. Iako različito tumače Dodikove motive za preduzimanje takvih poteza, naši sagovornici smatraju da približavanje Srpske Rusiji neće naneti štetu Beogradu, koji sa Banjalukom ima „specijalne veze“.






Senad Pećanin, sarajevski analitičar, tvrdi da ono što na prvi pogled izgleda kao težnja Milorada Dodika da se približi Rusiji jeste, u stvari, „njegovo strateško opredeljenje da Rusiju, pored Srbije, uključi u svoj projekat razbijanja države Bosne i Hercegovine“.

– Ono što bi trebalo istinski da zabrine sve one koji se boje novog rata, koji bi pokušaj podele BiH izazvao, jeste činjenica da je Dodik uspeo i Rusiju i Srbiju već da učini svojim saveznicima u tom poslu. Razlika je samo u tome što Rusija, u skladu sa svojom moći, to i ne krije, dok Srbija pokušava da kamuflira politikom „ i Banjaluka i Sarajevo“, jednako apsurdnom poput onih „i Kosovo i EU“ ili „i Moskva i Vašington“ – konstatuje sagovornik Danasa.

Pećanin ističe da je, s druge strane, „nekorektno“ optuživati predsednika Republike Srpske „za štetu koju nanosi i koju će tek naneti Srbiji“. „Podrška Beograda Dodiku stvar je izbora srbijanskih vlasti i jednako bi bilo apsurdno da se Sarajevo žali zbog štete koje mu nanosi muftija Zukorlić u Novom Pazaru. Srećom, u Sarajevu nema relevantnog lidera, ni političkog, ni verskog, koji podržava Zukorlićevo sumanuto igranje vatrom“, zaključuje on.

Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Beograda, kaže za Danas da je „razumljivo“ okretanje Dodika Rusiji, koja „jedina na međunarodnoj sceni garantuje opstanak Srpske“.

– Za razliku od drugih velikih igrača, Rusi su se uvek zalagali za dejtonsku BiH. Uprkos činjenici da Dodik ponekad suviše forsira tu priču, on na takav način ne škodi Srbiji koja nema potrebu da u medijima u tolikoj meri ističe svoje dobre odnose s Moskvom – ukazuje Anđelković.

Putin je na jučerašnjem sastanku s Dodikom konstatovao da robna razmena između Rusije i RS raste, tako da je za četvrtinu povećana u poslednje vreme. Kako se navodi na sajtu ruskog predsednika, on je, takođe, poželeo predsedniku RS uspeh na predstojećim opštim izborima u BiH, naglasivši da mu je poznato da ga podržava znatan broj birača.

– Kod vas će uskoro biti izbori. Želim vam uspeh. Znam da vas znatan broj birača podržava, to je već danas jasno – kazao je predsednik Ruske Federacije. On je podsetio da su u Rusiji nedavno održani najveći izbori u savremenoj istoriji te države, „tako da razumemo da se u predizbornom periodu unutrašnja politička situacija uvek zahuktava“.

Pohvale sagovorniku iz Banjaluke

Putin je tokom susreta sa Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović rekao da je Dodik „vrlo iskusan čovek, političar i privrednik“. Kako je dodao, odnosi između Rusije i Srpske se razvijaju „uspešno“, što je značajno za situaciju u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari