Beograd i Priština postigli su sporazum o gašenju Civilne zaštite na severu Kosova i Metohije, nezvanično je potvrđeno Danasu u Vladi Srbije. Vest koju je preksinoć posle posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini Prištini objavila Vlada Kosova, juče u Beogradu niko nije želeo zvanično da potvrdi ili komentariše dok se premijer Srbije Aleksandar Vučić ne obrati javnosti sa istom visokom gošćom iz Brisela. Nju je saopštila Mogerini, ne otkrivajući detalje sporazuma. U briselskim diplomatskim izvorima spekuliše se da je ovo samo jedan od već utanačenih dogovora, samo se čekao pravi trenutak za njegovo objavljivanje.

Vlada Kosova saopštila je, pozivajući se na svog glavnog pregovarača „na tehničkom nivou“ ministarku bez porfelja Editu Tahiri, da je reč o sporazumu između „Kosova, Srbije i EU“, kojim se predviđa raspuštanje Civilne zaštite, čiji će pripadnici biti integrisani u „institucije države Kosovo“ i zatvaranje svih njenih objekata do 1. septembra. Tahiri je objasnila da je o ovoj temi pregovarano skoro dve godine i da su poslednja dva meseca vođeni „bilateralno između EU i dve zemlje“. Ona se zahvalila EU zbog „uspešnog posredovanja“ i SAD na „podršci u ovom procesu“.

Iako u Vladi Srbije nezvanično tvrde da detalji koje je obelodanila Edita Tahiri nisu tačni, naš list juče nije dobio odgovore na pitanja: šta je dogovoreno, zbog čega je Beograd pristao da raspusti Civilnu zaštitu pre nego što su rešeni problemi sa integracijom bivših pripadnika MUP Srbije u KPS i da li je ovo poslednji uslov ili ih ima još za otvaranje briselskih pregovora o zajednici srpskih opština. U krugovima bliskim pregovaračkom timu Danasu je nezvanično rečeno da Sporazum o Civilnoj zaštiti, koji su usaglasile radne grupe, „znači da neće biti nijednog čoveka manje na straži srpskih interesa na severu KiM i da će operativno jezgro ljudi koji su do sada radili poslove u okviru Civilne zaštite nastaviti da to čine radeći iste poslove u okviru sektora za vanredne situacije i raznih drugih institucija na KiM“, kao i da neće ostati bez posla.

– Svi smo zatečeni i ogorčeni zbog toga što niti imamo uticaj, niti nas obaveštavaju o sporazumu koji mi treba da sprovodimo. Niko nas o dogovoru o Civilnoj zaštiti nije obavestio. Do sada je uvek jedan od gradonačelnika sa severa KiM išao na pregovore, ali poslednjih mesec dana ni on nije pozivan – izjavio je za Danas Dragan Jablanović, kosovski gradonačelnik Leposavića.

Prema Jablanovićevim rečima, juče je održan zajednički sastanak gradonačelnika sve četiri srpske opštine na severu KiM na kome je utvrđeno samo da komandir Civilne zaštite Stevan Pavićević na pregovorima nije potpisao sporazum o raspuštanju ove službe. Na pitanje koliko briselski ovakvi dogovori o gašenju srpskih institucija na KiM utiču na sadržaj Nacrta statuta ZSO, Jablanović odgovara da „to niko ne zna – svi su zbunjeni, jer nisu konsultovani“. On je za sinoć najavio sastanak gradonačelnika sa severa KiM sa predstavnicima Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

– O Civilnoj zaštiti razgovarano je u okviru pregovora o policiji i pravosuđu, a ova tema povezana je i sa pitanjem vojske. Pripadnici Civilne zaštite biće integrisani u kosovske bezbednosne snage i vatrogasce. Ovo sada je početak trgovine za redosled pregovaračkih tema, u kojoj će Beograd platiti znatno veću cenu zbog izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija i njihovog bojkota – ocenjuje za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Bez dogovora o povratku

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Srpske liste sa premijerom Kosova Isom Mustafom i njegovim zamenikom Hašimom Tačijem nije postignut dogovor o povratku srpskih predstavnika u kosovske institucije. To je za Danas izjavio jedan od učesnika pregovora Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice u kosovskom sistemu lokalne samouprave. Rakić kaže da „nema saglasnosti nema ni oko čega“. Poslanici Srpske liste juče nisu prisustvovali skupštinskoj sednici na kojoj je Mustafa podneo izveštaj o angažovanju Vlade Kosova na osnivanju specijalnog suda za zločine na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari