Dogovor SNS, SPS i SDS o novoj gradskoj vlasti 1Foto:Medija centar

Ako je suditi prema nezvaničnim informacijama, u Kragujevcu je, uoči minulog vikenda, u prostorijama Gradskog odbora Srpske napredne stranke dogovorena koalicija koja će činiti novu gradsku vlast.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

 Buduću gradsku vlast će, prema tom još uvek neformalnom dogovoru, a kao što je naš list već najavljivao, najverovatnije činiti grupacija partija okupljena oko SNS, sa 40 odborničkih mandata, koalicija SPS-JS (deset odbornika), te Tadićeva SDS, koja je ovde, na aprilskim lokalnim izborima, u političkom savezu sa Pokretom „Za naš grad“ osvojila ukupno šest, a pojedinačno tri mesta u gradskom parlamentu, koji broji ukupno 87 mandata.

Koalicioni partner SDS Pokret „Za naš grad“, koji je, u oktobru 2014. godine, prilikom promene vlasti u Kragujevcu napustio dugogodišnje partnerstvo sa političkom organizacijom „Zajedno za Šumadiju“ Veroljuba Stevanovića i omogućio naprednjacima da preuzmu kormilo grada, voljom tih istih naprednjaka, kako stvari sada stoje, neće participirati u novoj kragujevačkoj vlasti.

Mesta u novoj gradskoj vlasti, izgleda, neće biti ni za koaliciju SPO-LDP, čiji su čelnici, u oktobru 2014, uz saglasnost stranačkih centrala, takođe napustili savez sa Veroljubom Stevanovićem i prešli na stranu SNS. Naprednjaci su još uoči ponavljanja lokalnih izbora na četiri biračka mesta u Kragujevcu poručivali da sa koalicijom SPO-LDP neće praviti nikakve postizborne dogovore zbog što su te dve stranke, prema tvrdnjama SNS, kupovale glasove u naseljima u kojima su izbori ponavljani.

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović nedavno je izjavila da će na vlasti u velikom gradovima biti one stranke koje budu pravile koaliciju na republičkom nivou. Da li dogovor o budućoj gradskoj vlasti u Kragujevcu znači da je, nakon nedavnog Vučićevog boravka u Moskvi, izvesno da će socijalisti biti deo i nove republičke vlade, saznaće se uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari