Predsednica Kosova Atifete Jahjaga objavila je sinoć na svom zvaničnom Fejsbuk profilu da su predstavnici Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa postigli dogovor o formiranju nove vlade Kosova. Oni su se sinoć sastali u kancelariji predsednice Kosova, na čiji je poziv sastanku prisustvovala i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson.

Tači i Mustafa dogovorili su koaliciju koja će brzo izgraditi nove kosovske institucije u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda i ustavnih principa koji predviđaju očuvanje multietničkog karaktera Kosova, ispunjavanje međunarodnih obaveza, sprovođenje zakona i evropski put zemlje. Na kraju saopštenja navodi se da će predsednica Jahjaga kao faktor jedinstva i garant demokratskog funkcionisanja institucija nastaviti da igra ulogu posrednika u procesu formiranja institucija u skladu sa Ustavom Kosova.

Savetnik dosadašnjeg premijera Kosova Hašima Tačija Petrit Seljimi takođe je saopštio na svom Tviter nalogu da je postignut dogovor o formiranju kosovske vlade.

DSK je sinoć saopštila da je prema postignutom sporazumu dogovoreno da će mesto premijera pripasti Isi Mustafi dok će se ministarska mesta podeliti tokom narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari