– Sve sudije u Srbiji imaju kompakt disk sa više od hiljadu strana dokumentacije kojom se dokazuje da je prilikom reizbora u pravosuđu bilo ozbiljnih nepravilnosti. Taj disk se kao atomski požar proširio Srbijom, a postao je dostupan sudijama zahvaljujući velikoj hrabrosti jedne članice Visokog saveta sudstva.

Reč je o dokumentima o rezultatima rada sudija koje je VSS koristio prilikom odlučivanja o tome ko će biti, a ko neće biti sudija. To su rezultati falsifikovani u odnosu na one zavedene u zvaničnim listinzima sudova, kako bi na reizboru prošli oni koji su podobni. Veliki broj sudija ovih dana piše krivične prijave s ovim dokazom o falsifikovanju rezultata – ističe u razgovoru za Danas pravnik Vladimir Cvijan, doskorašnji v. d. generalnog sekretara u Kabinetu predsednika Republike i odnedavno član opozicione Srpske napredne stranke.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović pitala je ko ste vi zapravo i ko vam je nalogodavac. Kako glasi vaš odgovor?

– Ja sam Vladimir Cvijan, bivši generalni sekretar predsednika Republike i savetnik predsednika Republike, bivši sekretar predsednikovog Pravnog saveta i bivši konsultant za pravna pitanja u predsednikovom Kabinetu. Trenutno sam bez posla i koristim pravo na šest meseci plaćenog odsustva na koje ima svaki funkcioner kad mu prestane funkcija. Trenutno nemam ni poslodavca, ni nalogodavca, a najveći deo slobodnog vremena provodim isključivo s porodicom.

Objavljivanjem razgovora s Natom Mesarović dokazali ste da je poznajete, ali ostalo je nejasno ko je snimao taj sastanak. Možemo li očekivati i snimak razgovora s ministarkom pravde?

– Ja nisam autor snimka. Aleksandar Vučić je i mene u utorak uveče iznenadio posedovanjem tog tonskog zapisa. Ne znam odakle mu i ne znam da li će se pojaviti još neki snimak. Pitajte Vučića, koji i mene neprekidno iznenađuje. A možda treba da pitate i nadležne službe ko je napravio snimak. Što se tiče samog sastanka, održan je na poziv Mesarovićeve. Ona sada tvrdi da joj nisam doneo nikakav dokaz, ali ja pitam o čemu smo pa mi razgovarali ukupno tri sata. Da nismo možda pričali o svetskom prvenstvu u fudbalu? Na tužilaštvu je sada da pažljivo presluša snimak.

Jedan od dokaza koji spominjete je i kompakt disk s podacima?

– Taj disk je, zahvaljujući velikoj hrabrosti jedne članice VSS, u ovom trenutku dostupan svim sudijama u Srbiji, i reizabranim i onima koji su ostali bez posla. Ona je to dostavila jednom neizabranom sudiji iz Požarevca, a dostavila je i dokument u kojem je potpisala da VSS nema dokumentaciju kojom bi obrazložio zašto taj konkretni sudija nije izabran. Taj kompakt disk se kao atomski požar proširio Srbijom i, kažem vam, sada ga imaju sve sudije. Reč je o dokumentaciji s više od hiljadu i sto strana i dokaz je da je bilo nepravilnosti u radu VSS i Državnom veću tužilaca.

Ko je ta članica VSS koja je dostavila kompakt disk?

– Neću još da vam kažem o kome je reč. Važno je da sada sve sudije odreda pišu krivične prijave imajući dokaz o falsifikovanim rezultatima. Disk sadrži rezultate rada koje je VSS koristio prilikom odlučivanja ko će biti, a ko neće biti sudija. Dakle, to su falsifikati.

l Ipak, kada ste podneli ostavku u predsednikovom Generalnom sekretarijatu pomenuli ste mnoštvo dokaza, a do sada obelodanili samo jedan.

– Sestre Zlatanović iz Zrenjanina su mi dale saglasnost da dokaze koje one poseduju iznesem u javnosti. Njihov primer mi je bio veoma značajan, jer se njime dokazuje da Tužilaštvo za organizovani kriminal ima dokumentaciju i da je moralo da pokrene postupak. Primera poput sestre Zlatanović ima na stotine i o tome govori Društvo sudija Srbije kada upozorava da su u reizboru sudija korišćeni lažirani rezultati. Oni poseduju i pomenuti kompakt disk i verovatno će ovih dana biti postavljen na njihov internet sajt.

Kažete da ima na stotine primera, ali vi niste izneli nove dokaze.

– Insistiranjem na dokazima pojedinci iz vlasti hoće da me nateraju da kažem nešto što je klasifikovano kao tajna. Neće im to uspeti, jer sam ja bio šef radne grupe za pisanje zakona o tajnim podacima. Ne mogu me jeftino navući i neću im dati osnovu za krivično gonjenje.

Kako to da su se nezadovoljne sudije obraćale vama, generalnom sekretaru predsednika, a ne nekom drugom?

– Pisali su oni svima nakon što nisu izabrani, dostavljajući razne dokaze da je ceo reizbor sproveden nezakonito. Sva ta pisma koja su dolazila u Predsedništvo slana su automatski i u VSS i u Ministarstvo pravde. Dobar deo dokumentacije sam dobio i od časnih i poštenih ljudi, čak i iz VSS, koji su to dali meni jer su imali poverenja. Zvali su me, nalazili smo se privatno.

Ko su ti ljudi iz Vrhovnog saveta?

– Ne smem da kažem, ali ću vam dati nagoveštaj. Nisam samo ja podneo ostavku. Ostavku su dala i dva pomoćnika ministarke pravde Dragana Lukić i Vojkan Simić. Ostavku je dao i sekretar VSS Eždenci.

Da li ste sa sobom iz Predsedništva poneli neki dokaz?

– Izneo sam nešto papira iz Predsedništva, to su bili dokumenti koji su mi naročito ukazivali na zloupotrebe i planirao sam da ih dostavim nekom nezavisnom sudstvu, kada jednoga dana ono to postane u Srbiji.

Natu Mesarević i ministarku pravde Snežanu Malović nazvali ste delom pravosudne mafije. Imate li dokaze?

– Naravno da imam dokaze za svoje tvrdnje i mi smo već počeli da ih dostavljamo Javnom tužilaštvu i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, a to je isto ono tužilaštvo koje navodno ne zna ništa.

Očekujete li da vas neko tuži zbog ovakvih tvrdnji?

– Jedva čekam da vidim tog sudiju i tog tužioca koje će Mesarovićeva i Malovićeva da odrede da meni sudi zato što sam progovorio.

Ugledna pravnica Vesna Rakić-Vodinelić i ombudsman Saša Janković demantovali su vaše tvrdnje da su nudili predsedniku dokaze o nepravilnostima u pravosuđu.

– Saslušajte pažljivo od reči do reči izjavu Saše Jankovića u originalu, pa ćete videti da li je on mene baš demantovao. No, ponavljam, predsednik Republike nema nadležnosti u oblasti pravosuđa i on i ne može da pokrene nikakvu pravnu proceduru, iako političku može.

Javno ste pozvali Ministarstvo pravde da objavi upozorenja EU zbog „grešaka u reformi pravosuđa“.

– Oni to još nisu uradili. Tu su i poslanička pitanja poslanika u Evropskom parlamentu. Kosta iz Portugala i De Mikelis iz Italije postavljali su oštra pitanja, a u deklaraciji Konsultativnog veća evropskih sudija se kaže da je razrešenje srpskih sudija ugrozilo princip nepremostivosti i stalnosti sudija, a primena Zakona povredila je međunarodne standarde i ignorisala preporuke Venecijanske komisije. Kaže se i da cilj uspostavljanja srpskog pravosuđa neće biti ostvaren.

Ministar Šutanovac kaže da ste pisali Deklaraciju o Srebrenici, a sada ste sa onima koji su glasali protiv nje?

– Radio sam na prvoj i trećoj verziji, ali je usvojen tekst u čijem pisanju nisam učestvovao.

Šta se dešava s telefonskim pretnjama, za koje kažete da ste ih dobijali?

– Nema više anonimnih pretnji. Bila su samo dva poziva. Hodam slobodno gradom i ne osvrćem se i ne plašim se hapšenja. Stojim im na raspolaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari