Odbor Skupštine Srbije usvojio je juče Predlog rezolucije o Kosovu, za koji je glasalo osam poslanika vladajuće koalicije, dok su četiri predstavnika opozicije bila uzdržana. Žarko Obradović, ministar prosvete, pozvao je u ime Vlade Srbije sve poslanike da na današnjoj sednici parlamenta podrže Rezoluciju u kojoj su navedeni principi za nastavak dijaloga s Prištinom.


Podršku Rezoluciji juče su najavile sve stranke vladajuće koalicije, dok su Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije svoj glas uslovile prihvatanjem amandmana. Liberalno-demokratska partija jedina je stranka koja je najavila da će glasati protiv vladinog predloga.

Tokom jučerašnje sednice Odbora poslanici opozicije kritikovali su Predlog rezolucije o Kosovu, ocenjujući ga kao neustavan i neusklađen sa interesima Srba na KiM, ali i kao dokaz dubokog neslaganja Vlade Srbije i predsednika Nikolića.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je da će demokrate amandmanima tražiti da se iz Rezolucije o Kosovu izbaci pozivanje na Platformu predsednika Tomislava Nikolića, kao i tačka u kojoj se kaže da napredak u dijalogu s Prištinom mora da prati napredak u evropskim integracijama.

„Ova rezolucija se poziva u prvoj tački na platformu i to mora da se izbaci, jer nam platforma nije poznata, ili bar ne u potpunosti, i zato moramo tako nešto ispraviti amandmanom“, obrazložio je Stefanović i dodao da DS traži i da izvorni tekst platforme, koju su prihvatili predstavnici Srba s Kosova, bude sastavni deo rezolucije iako je njegova stranka protiv teksta koji je Nikolić predložio, jer je nerealan.

Slobodan Samardžić, poslanik DSS, naveo je da je i njegova stranka podnela amandmane i da će se prema rezoluciji odrediti u zavisnosti od toga da li će njeni zahtevi biti prihvaćeni. Samardžić je ocenio da se u tekstu Rezolucije krši Ustav Srbije, jer se pominje „srpska zajednica na Kosovu“ umesto „građani Srbije, što je kategorija koju Ustav jedino poznaje“. Naveo je i da predloženi tekst ukazuje na neslaganje Vlade i predsednika Srbije i da je pokušaj postizanja kompromisa doveo do protivrečnosti u tekstu.

„Za one koji će reći da su ovi zahtevi maksimalistički moram da kažem da i Priština može jako mnogo da dobije iz ovog dokumenta, a za one koji će možda pomisliti da je cilj postavljen suviše nisko kažem da u ovom trenutku nije moguće izboriti ništa bolje za našu zajednicu“, rekao je Nikolićev savetnik Marko Đurić odgovarajući na primedbe opozicije.

Đurić je naveo i da će usvajanje „rezolucije o osnovama za političke pregovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini“ trasirati i obavezati Vladu Srbije da sporazumi koji budu dogovoreni u dijalog sa Prištinom budu u skladu s tim dokumentom. „A tehnički i politički dijalog s Prištinom treba da bude usmeren na cilj da se stvori autonomija zajednice srpskih opština, što će pored ostalog biti garancija za opstanak Srba na KiM“, rekao je Đurić. I on i ministar Obradović negirali su ocene opozicije da vlada i predsednik Nikolić nisu jedinstveni, tvrdeći da Rezolucija iskazuje jedinstvenu državnu politiku o Kosovu.

Sedam amandmana demokrata

Demokratska stranka će predložiti sedam amandmana na vladin Predlog rezolucije o KiM kako bi popravila nedostatke i kontradiktornosti u tom tekstu, zaštitila državne i nacionalne interese, a pre svega interese Srba na KiM, saopštili su funkcioneri te stranke Borislav Stefanović i Goran Bogdanović na konferenciji za novinare. Stefanović je rekao da se svi amandmani odnose na tekst Rezolucije, a ne na njeno obrazloženje, koje za DS „nema pravnu snagu, niti obaveznost“. DS, između ostalog, traži da se u Rezoluciji, „osim lepih želja“, daju konkretne smernice timu za pregovore s Prištinom.

LDP: Sednica bez značaja

LDP neće glasati za vladin Predlog rezolucije o Kosovu. Predsednik LDP Čedomir Jovanović smatra da današnja sednica Skupštine neće imati značaj, „jer se će ponovo razgovarati o rezoluciji koja je izraz politike koja nije spremna da ponudi ništa novo, osim ponavljanja već toliko puta izgovorenih fraza“, odnosno da će i ona propasti kao sve koje su prethodnih godina usvajane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari