Timovi za primenu sporazuma Beograda i Prištine sastaće se danas u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton kako bi joj predstavili planove za implementaciju. Beogradski tim predvodiće savetnik predsednika Srbije Marko ?urić, a u njemu su i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, dok će prištinski tim predvoditi zamenik premijera Hajredin Kuči.


Predviđeno je da se beogradski i prištinski timovi najpre odvojeno sretnu sa visokom predstavnicom EU, da bi potom, bio održan zajednički sastanak.

Razgovor o planu implementacije od suštinskog je značaja za dalju primenu sporazuma, pošto od njegove sadržine zavisi da li će sporazum voditi ka stvarnoj autonomiji za Srbe. Inače, na jučerašnjem, prvom sastanku tima za izradu plana implementacije sporazuma iz Brisela utvrđen je sastav državne delegacije Srbije koja će pregovarati o planu za primenu tog sporazuma, a pripremljen je i okvirni dokument, sa kojim će u Briselu izaći pred delgaciju Kosova. Odnos Beograda prema sporazumu, zavisiće od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi implementacije koji Beogradu ne bi odgovarali.

Zadatak tima je da izradi i dostavi vladi na usvajanje plan implementacije briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma. Rukovodilac vladinog tima Veljko Odalović uoči jučerašnjeg sastanka, rekao je za Danas da će na prvom susretu akcionog tima biti dogovorena buduća dinamika i način rada na planu primene sporazuma, a videće se i šta trenutno Brisel radi na tome. Na pitanje da li će akcioni tim stići da do sutra završi plan primene, kao što se predviđa sporazumom, Odalović je istakao da se „rokovi moraju poštovati“. On je napomenuo i da Vlada još nije odredila komisiju koja će nadzirati sprovođenje dogovora, a koju će činiti predstavnici Beograda, Prištine i EU. Inače rukovodioci domaćeg akcionog tima pored Odalovića su Marko Đurić i Dejan Đurđević.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da će delegacija na čelu sa zamenikom premijera Hajredinom Kučijem danas u Briselu Ketrin Ešton predstaviti plan za primenu sporazuma, dok je Kuči rekao da Vlada Kosova namerava da realizuje sporazum u roku od 90 dana.

Štefan File danas u Beogradu

Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovaće danas u posetu Beogradu, potvrđeno je u Vladi Srbije. On će se u petak sastati sa potpredsednicom vlade zaduženom za evrointegracije Suzanom Grubješić i učestvovati na konferenciji kojom će biti pokrenut „Projekat za jačanje kapaciteta policije i pravosuđa za borbu protiv korupcije u Srbiji (PACS)“.Na istoj konferenciji, koju organizuju Savet Evrope i Evropska unija, govoriće i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. Inače , File je juče u Briselu obećao je da će Evropska komisija pomoći u svemu što može da se to postigne, ali je i naveo da veruje da će Savet ministara dati zeleno svetlo za pregovore o stabilizaciji i priudruživanju EU sa Prištinom. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari