– U sedištu Vlade Srbije juče nije bilo moguće dobiti konkretan odgovor na pitanje da li Beograd poštuje Briselski sporazum i na osnovu njega nedavno parafiran dogovor sa Prištinom o pravosuđu, jer ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin tvrdi da „Srbija ne priznaje nikakav sud u Đakovici koji raspisuje poternice za navodne ratne zločince“. U Nemanjinoj 11 nezvanično kažu da samo Vulin može da objasni ovakve izjave i zašto komentariše aktuelne kosovske teme i pre nego što se oglase nadležna vladina Kancelarija za KiM i resorna ministarstva.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili Vulinovo objašnjenje za jučerašnji komentar povodom Interpolove poternice na kojoj se sa još 16 Đakovaca nalazi i bivši general VJ Momir Stojanović. Sve njih Osnovni sud u Đakovici tereti za ratne zločine protiv civila. Ni u Kancelariji za KiM, a ni u Ministarstvu pravde juče nismo saznali da li i šta Srbija poštuje kada je reč o kosovskom pravosuđu, imajući u vidu da je 9. februara u Briselu njen premijer Aleksandar Vučić prihvatio i parafirao da se srpsko sudstvo i na severu KiM integriše u kosovski pravosudni sistem, u skladu sa važećim kosovskim zakonima.

– Srbija ne priznaje sudove samoproglašene kosovske države, ali poštuje Briselski sporazum i dogovor o pravosuđu, zato što imaju imaju statusno neutralni okvir. Beograd je, iz praktičnih razloga, pristao da Srbi učestvuju u radu kosovskih sudova koje tretira kao privremene institucije – objašnjava za  Danas poslanik SNS i predsednik odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun.

Drecun smatra da nema nikakvog razloga zbog kog Vulin, kao ministar u Vladi Srbije, ne bi mogao da u javnosti govori o KiM.

 

Ko, kome i koga isporučuje

– Srbija kao članica Interpola ima pravo da sama odluči koga će da isporuči na osnovu Interpolove crvene poternice. U slučaju generala Stojanovića i ostalih Srba iz Đakovice njeno raspisivanje je, na zahtev Euleksa, tražio Unmik, kao tehničko lice i zato što jedini na KiM ima Memorandum o razumevanju sa Interpolom. Ovde je osnovno pitanje kako da Srbija sama sebi isporuči svoje građane jer, čak i da ih uhapsi, ne može da ih preda sudovima samoproglašene kosovske države, koju ne priznaje – kaže Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari