Izjave Visara Imerija da Srbija mora da promeni pristup prema Kosovu naprosto demonstriraju uobičajenu politiku ekstremizma i štetne ciljeve koje ima pokret Samoopredeljenje, pa su, zapravo, oni ti koji ne doprinose procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne srpski zvaničnici, ističe za Danas Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju i funkcioner SNS, reagujući na intervju Visara Imerija, potpredsednika pokreta Samoopredeljenje, čiji će predstavnik u budućoj Vladi Kosova biti zadužen za dijalog sa Beogradom.


„Stavovi i retorika Visara Imerija su anahroni i izuzetno štetni. Uprkos svemu, ne očekujem da prevlada politika ekstremizma koju zastupa Samoopredeljenje predvođeno Aljbinom Kurtijem, jer bi to, nesumnjivo, bilo krajnje kontraproduktivno za sve, već da albanski političari u Prištini pokažu racionalnost kako bi proces normalizacije odnosa bio nastavljen“, poručuje Drecun.

Imeri je u intervjuu za Danas rekao da Srbija mora da promeni pristup prema Kosovu, a da pregovarački proces u Briselu ne treba da bude zatvoren diplomatski dijalog.

Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose ističe za Danas da je nesumnjivo da je potrebno da se dijalog Beograda i Prištine demokratizuje i otvori za širu javnost, „naročito za javnost na Kosovu, odnosno na severu Kosova“. Prema njegovoj oceni, čini se da je dosadašnji dijalog bio vrlo zatvoren i kontrolisan proces, čemu je doprinela i briselska administracija, odnosno kabinet Ketrin Ešton.

„Kao rezultat toga imamo situaciju da je primena Briselskog sporazuma slabo poznata javnosti na severu Kosova. Građani moraju u potpunosti da razumeju šta dijalog Beograda i Prištine podrazumeva. Zato u sledećoj fazi treba to što manje držati kao ekskluzivan dijalog, jer normalizacija odnosa znači normalizaciju za svakodnevni život građana koji to moraju da razumeju i prihvate“, navodi Đurđević dodajući da je zalaganje za transparentnost dobro i da to treba svako da podrži.

„Bez velikih iskakanja u dijalogu“

Povodom izjava predstavnika Samoopredeljenja da se dijalog ubuduće mora voditi kao razgovor dveju suverenih država, Nenad Đurđević napominje da Samoopredeljenje neće odlučivati o tome već čitava Vlada Kosova. „Zato ne vidim mogućnost velikih iskakanja iz zadatog okvira, ali je sigurno da će Samoopredeljenje dati drugačiju notu tog procesa“, objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari