Predlog državne platforme o Kosovu trebalo bi da bude usvojen na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i predsednika Republike danas u Beogradu. Na osnovu tog dokumenta Vlada će Narodnoj skupštini uputiti na razmatranje predlog rezolucije o KiM, najavio je predsednik Tomislav Nikolić.


Nikolić je juče izjavio da očekuje da u petak, 11. januara bude održana sednica Skupštine Srbije posvećena kosovskoj rezoluciji, na koju bi i on bio pozvan i da, kako je kazao, „celom svetu konačno pokažemo šta želimo i šta možemo“.

Predsednik je rekao da platformi o KiM ne treba da se pristupa sa „skepsom, nepoverenjem i autocenzurom“. „To je ono što Srbija danas može da ostvari, iznad toga ne može, ali ispod toga ne sme ako imamo čast i dostojanstvo“, rekao je Nikolić novinarima ispred Saborne crkve nakon Božićne liturgije.

Srpski predsednik je ponovio da je za Božić hteo da bude na Kosovu ali, kako je rekao, „taj ispit nije položila evropska zajednica“. „Ja od albanskih vlasti nisam ni očekivao da dozvole da s delom naroda provedem ovaj najradosniji dan i EU mora dobro da razmisli kada ubeđuje Srbiju da je statusno neutralna i da želi da pomogne da svi živimo bolje“, rekao je Nikolić, koji je 28. decembra podneo zahtev EU da 7. januara u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji, ali nije dobio odgovor.

Upitan da li će ponovo tražiti dozvolu da ide na Kosovo, Nikolić je rekao da neće da traži dozvolu za koju zna, kako je naveo, da mu je niko neće dati. „Ovo će biti osnov za pregovore. Ovo je biti ili ne biti – da li predsednik može da ode na Kosovo ili ne“, kazao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari