Predsednik DS i kandidat za premijera Boris Tadić rekao je juče predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je koalicija okupljena oko demokrata „vrlo blizu“ formiranju parlamentarne većine i da će ga narednih dana obavestiti o tome. Nakon sastanka u zgradi Predsedništva Srbije, koji je trajao svega petnaestak minuta, Tadić je u izjavi novinarima istakao da DS o formiranju buduće vlade jedino ne pregovara sa SNS i DSS.

Lider demokrata nije želeo da govori o tome koje će stranke eventualno učestvovati u novoj vladi, već da je važno da se postigne dogovor o ekonomskoj stabilizaciji zemlje, uvođenju snažnije fiskalne discipline, privlačenju investicija, rešenju problema KiM i nastavku evropskih integracija. Prema njegovim rečima, u dosadašnjim razgovorima nije bilo reči o personalnim rešenjima.

Tadić je napomenuo da je koalicija okupljena oko te stranke sve vreme u pregovorima sa SPS i da postoji načelni dogovor o formiranju koalicije, o čemu će se razgovori nastaviti narednih dana.

Predsednik Nikolić je tokom konsultacija s predstavnicima liste „Izbor za bolji život“ rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog ekonomskih problema koji zemlju očekuju do kraja godine, saopšteno je iz Predsedništva. „Relevantne političke snage u Srbiji moraju da se ponašaju odgovorno prema građanima i da ne dozvole da, zarad uskostranačkih interesa, ispaštaju narod i država“, poručio je Nikolić.

Sastanak na Andrićevom vencu počeo je juče tačno u podne, kao što je i bilo najavljeno, a osim Tadića prisustvovali su svi potpredsednici DS Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić, Dušan Petrović i Jelena Trivan, kao i predsednik SDPS Rasim Ljajić.

Tadić je po ulasku u „žuti salon“ na Andrićevom vencu pozdravio Nikolića rečima „Jesi li dobro?“, a nakon rukovanja i blagih obostranih osmehivanja svih počeo je sastanak „iza zatvorenih vrata“, koji je neočekivano kratko trajao.

Predsednik Srbije nastaviće konsultacije s predstavnicima izbornih lista u ponedeljak u podne, kada će razgovarati s delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS.

Kako saznaje Danas, lideri te koalicije, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma razgovarali su juče po podne sa Borisom Tadićem o formiranju parlamentarne većine. Kako su našem listu nezvanično rekli učesnici sastanka, i ovog puta „nije se desilo ništa novo“. Lider PUPS Jovan Krkobabić rekao je ranije juče da očekuje da mu Tadić na tom susretu kaže „novosti“ oko formiranja vlade, dodajući da još ne zna da li će one biti pozitivne ili negativne.

Tadić: Dodik nije nadležan za Vladu Srbije

Povodom protivljenja Milorada Dodika da u novoj vladajućoj koaliciji bude i LDP, Tadić je rekao da predsednik RS nema nadležnosti za formiranje Vlade Srbije. „Dodik ima pravo da izriče stav o pitanjima bitnim za budućnost RS. Što se tiče njegovog i stava Čedomira Jovanovića, mislim da ta komunikacija nije korisna, kao i da je izašla iz okvira političkog dijaloga i prešla na lični nivo“, naveo je Tadić. On je dodao da ne veruje da je moguće da se formira vlada koja će dovoditi u pitanje RS i Dejtonski sporazum, kao i da je dobio uveravanja od Jovanovića da ne dovodi u pitanje integritet RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari