Demokratska stranka treba iz defanzive da pređe u sistematsku kritiku unutrašnje politike Vlade u ekonomskoj, socijalnoj, zdravstvenoj, kulturnoj i prosvetnoj oblasti, tamo gde loše stanje najdirektnije ugrožava građane.

Bahato, nedemokratsko ponašanje vlasti treba da bude neprekidni predmet oštrih kritika. Pokušaj da se sva vlast koncentriše u vladi, da se ne poštuju zakoni i procedure, da se krše prava građana mora da nailazi na blagovremeni i snažan otpor DS, navedeno je u zaključcima Političkog saveta Demokratske stranke, donetim na sednici ranije ovog meseca, u koje je Danas imao uvid i objavljuje najzanimljivije izvode.

U ovom strateškom dokumentu, koji je potpisao predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, piše da se „prelaskom SNS i SPS u politički centar ostavlja budućem bloku desnih partija, DSS i SRS, da s političkim pokretima Dveri, Obraz, Naši i ostalim desno-ekstremnim nacionalističkim organizacijama, uz oslonac na nacionalistički profilisane delove SPC, Akademije nauka i Udruženja književnika, oformi uticajni politički blok“.

„Levi centar biće prepušten DS, LDP, LSV i nizu manjih stranaka i grupa, oslonjenih na sindikate i deo inteligencije. Demokratska stranka trebalo bi da postane centar okupljanja svih levih, posebno socijaldemokratskih snaga i koordinator njihovih akcija“, navodi se u ovom dokumentu.

Zaključuje se da će „na opozicionom, levom krilu LDP tražiti prostor ili kroz stvaranje čvrste opozicione koalicije ili kroz novo pragmatično profiliranje, uz zaoštravanje odnosa sa DS, kao „glavnim krivcem“ za sve pa i za njihove neuspehe“.

Prema mišljenju PS DS, politika vladajućeg bloka zavisiće od formulacije odluka Brisela, pre svega od striktnog određivanja datuma za početak pregovora s EU ili samo najave brzog davanja datuma, ali ne fiksiranog i uslovljenog realizacijom Briselskog sporazuma.

Prema predviđanjima PS DS u prvom slučaju može doći do pritiska za vanredne izbore u Vojvodini i Beogradu, a u drugom sledi nastavak sadašnjeg ponašanja.

Politički savet koji predvodi Dragoljub Mićunović kritikuje i rad organa DS. Uže Predsedništvo treba da ustanovi stalni ritam održavanja sednica na kojima će se redovno prati politička situacija i donositi odluke. „Rad Predsedništva pretežno na ad hoc sednicama, u različitim sastavima, vodi funkcionisanje stranke u improvizaciju. Posebno je pogrešno učestalo zakazivanje telefonskih sednica, koje su demokratski defektne jer zadovoljavaju samo jedan demokratski uslov, glasanje, ali nema rasprave ni temeljnijeg poznavanja predmeta“, smatra Politički savet.

Takođe, PS navodi da je poslanički klub DS u Narodnoj skupštini Srbije „najveći izlog stranke i najbolja prilika da DS najširoj publici predstavi svoje stavove. U tom pogledu potrebna je veća inicijativa u predlaganju zakona. Potreban je uporan i strpljiv rad sa sindikalnim organizacijama, omladinom, kao i obnavljanje veza s nevladinim organizacijama“, zaključuje Politički savet Demokratske stranke.

Prema Statutu DS, Politički savet je savetodavni organ stranke, čiji je zadatak, između ostalog, da „razmatra idejna i politička pitanja koja su od važnosti za definisanje strategije u unutrašnjoj i spoljnoj politici“. Aktuelni predsednik PS je Dragoljub Mićunović, a članovi su Vida Ognjenović, Ivan Vujačić, Nada Kolundžija, Dragoslav Petrović, Momčilo Grubač, Božidar Đelić, Vesna Marjanović, Ljiljana Lučić, Vukašin Pavlović, Dragan Domazet i Ivana Stefanović.

Vladimir Goati za Danas

Zbirka opštih mesta

Profesor Vladimir Goati analizirao je za potrebe Danasa ovaj strateški dokument Političkog saveta DS i zaključio da je isuviše načelan, pun opštih mesta i da mu nedostaju konkretni, etapni ciljevi i načini njihovog ostvarivanja. Takođe, nema plana šta DS zapravo treba da uradi, kao i zaključaka o sopstvenim greškama.

– Na primer, rečenica da je Ustav u konfliktu sa stvarnošću je puka fraza. Nema reči o tome da li je DS za to da se on menja i kako. Nedostaje oštrija kritika ekonomske situacije i malih šansi da se to popravi. Nedostaje jasna kritika neprofesionalne javne administracije koja ne može da prati reformske procese, kao i analiza reforme reformisanog pravosuđa bez koje nema ni efikasne borbe protiv korupcije, koja je sada u Srbiji privatna, a ne sistemska, borba – navodi Goati.

Ipak, kako dodaje, dokument PS može biti dobra osnova za dalji rad i odluke političkih organa DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari